Helilooja kiitis muusikuid oma viiulikontserdi eest

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eino Tambergi viiulikontserdi salvestamisel soleeris Vanemuise kontserdimajas Anna-Liisa Bezrodny (keskel).
Eino Tambergi viiulikontserdi salvestamisel soleeris Vanemuise kontserdimajas Anna-Liisa Bezrodny (keskel). Foto: Margus Ansu

Kui Eino Tam­­berg (27. mai 1930 – 24. detsember 2010) oli kuulanud tänavu oktoobris Vanemuise kontserdimajas oma viiulikontserti, rõõmustas ta silmanähtavalt. Ei olnud ta kitsi ka kiitma.


Helilooja tänas publiku aplausi saatel viiulisolist Anna-Liisa Bezrodnyt, dirigent Mihkel Kütsonit ja kontsertmeister Kristel Eeroja-Põldoja.

Erakordne CD

Solistil ja Vanemuise orkestril tuli viiulikontsert autori arvates kenasti välja. «See oli väga hästi ja väga sisukalt esitatud, ma olen õnnelik,» ütles Tamberg. «Ma armastan seda teost väga. Eestis ei ole seda ammu mängitud, esiettekanne oli oktoobrikuus 29 aastat tagasi.»

Sedasama teost saab nüüd kuulata CD-l, mis valmis vahetult enne jõule ning mis on erakordne kahel põhjusel. Esiteks on see Vanemuise 102-aastase sümfooniaorkestri esimene heliplaat, kus kõlab ainult selle kollektiivi mäng. Ühtlasi on see viimane Eino Tambergi eluajal salvestatud ja üllitatud CD.

Viiulikontserdi kõrval on plaadil Tambergi ballett-sümfoonia, mille orkester salvestas Kütsoni dirigeerimisel aprillis Kambja kirikus.

Oktoobris kontserdimajas meenutas Tamberg, et tema ballett-sümfoonia Eesti esiettekanne oli Vanemuises 1960. aastal Udo Väljaotsa lavastuses, maailma esiettekanne aga pool aastat varem Schwerinis.

Mõeldud Vanemuisele

«Ballett-sümfoonia oli mõeldud Vanemuisele,» lisas Tam­­berg. «Koos Väljaotsaga arutasime väga põhjalikult, kuidas see peaks tulema ja olema.»

Mihkel Kütson peab Tam­­bergi ballett-sümfooniat väga sobilikuks orkestri esikplaadile eeskätt ajaloolisest vaatevinklist. «Esietendusest on möödas 50 aastat ning ballett-sümfooniat ei ole ka varem plaadistatud,» märkis Kütson.

Uus CD

• Valminud on Vanemuise sümfooniaorkestri esimene CD.

• Plaadil on Eino Tambergi viiulikontsert (1981) ja ballett-sümfoonia (1959).
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles