Klaverikunstnik maalib heliloojate portreid

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Joamets harjutab Tartu Ülikooli aulas, kus ta ka esitab 30. detsembril kell 19 kava Chopini loomingust.
Tanel Joamets harjutab Tartu Ülikooli aulas, kus ta ka esitab 30. detsembril kell 19 kava Chopini loomingust. Foto: Sille Annuk

Emajõelinna silmapaistvaim klaverikunstnik, tänavu Eesti Kultuurkapitali interpreedi aastastipendiumi pälvinud Tanel Joamets tegi oktoobris algust suure soolokontsertide sarjaga «Kaheksa portreed».

Teine kontsert on 30. detsembril. Nii nagu esimene, «Mozarti portree», kõlab seegi Tartu Ülikooli aulas.«Chopini portree» koosneb 200 aastat tagasi sündinud helilooja loomingust.

«Järgmisel aastal on praeguste plaanide järgi kavas esiteks Tartus ja siis Tallinnas neli järgmist kava sarjast «Kaheksa portreed» – märtsis Rahma­­ni­­nov, juunis Debussy, septembris Schubert ja detsembris Grieg,» ütles Joamets. «Lisaks on mitmeid päris olulisi kontserdireise.»

Kõigepealt nimetas pianist veebruari algul sõitu Austriasse, Mozarti sünnilinna Salzburgi, et esineda sealsel nimekal Mozarteumi laval.

Aprillis külastab Joamets kümmekonda Venemaa linna. Idapoolseid muusikasõpru käis ta rõõmustamas ka lõppeval aastal. Vastuvõtt miljonilinnade saalides oli kriitika järgi otsustades suurepärane.

Näiteks pärast 30. novembri kontserti Ufas on kriitik nimetanud Joametsa Eesti võluriks. «Tänu selle meistri säravale mõtlemisele kõlas tema «kunstigalerii maalingutes» võidutsevalt valguse ja heli harmoonia,» märkis kriitik.

Oktoobris 2011 on Joametsal kõige muu kõrval kavas turnee Tartu sõpruslinnadesse. Kui paljudesse neist jõuab ta sõita Eestit ja Tartut esindama, sõltub ka rahastajate lahkusest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles