Nüüd on kevad käes: kurg jõudis kohale (1)

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavune esimene toonekurg Tartus Eesti Rahva Muuseumi ehitusplatsil.
Tänavune esimene toonekurg Tartus Eesti Rahva Muuseumi ehitusplatsil. Foto: Margus Ansu

Ehkki valge-toonekurgede saabumisest on siit-sealt Eestist juba teateid tulnud, on täna lõuna paiku Raadil valmiva Eesti Rahva Muuseumi territooriumil nokaesist otsinud suur lind sel kevadel üks esimesi Tartus.

eElurikkuse andmebaasi kantud linnuvaatlustest võib näha, et arvatavalt esimest valge-toonekurge Tartumaal nähti tänavu 26. märtsil Kambja vallas. Kohatud on teda viimastel päevadel ka juba Elvas ning Ülenurme vallas. Pühapäeva hommikul linnade linnuvaatlusvõistluse ajal võis näha taevalaotusel lendlemas küll mitmeid sookurgi, kuid mitte valge-toonekurge.

Loode-Aafrikas ja Aasia lääneosas talvituvad linnud võtavad kevadel suuna Euroopasse ja Eestisse alles siis, kui on kindel, et siin leidub ellujäämiseks piisavalt nokaesist. Toiduks vajalikke kahepaikseid, madusid, kalu ja närilisi on võimalik tabada alles pärast lume ja jää sulamist. Niisiis võib loota, et küllap kurg juba ilma teab ja et kevadilm jääb püsima.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles