Rahvusarhiiv hakkas kolima

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Truu transportis kolmapäeval esimesed kolmkümmend kolm kaubaalust arhivaale hoidlasse, riiulitesse paigutatakse dokumendikarbid hiljem.
Tanel Truu transportis kolmapäeval esimesed kolmkümmend kolm kaubaalust arhivaale hoidlasse, riiulitesse paigutatakse dokumendikarbid hiljem. Foto: Kristjan Teedema

Tänavu on Tartus suurte kolimiste aasta. Lisaks Eesti Rahva Muuseumile asus end nüüd uuede koju sisse seadma ka rahvusarhiiv.

Teisipäeva õhtul pärast kella kaheksat jõudis rahvusarhiivi Nooruse tänaval asuvasse uude hoonesse esimene rekakoorem ümber kolitavaid arhivaale. 

Kõigepealt võetakse ette kaugema nurga kraam: esimesed kolmkümmend kolm kaubaalusetäit dokumente jõudis kohale Kuressaarest Saare maa-arhiivist.

Kuressaare arhiivi koliv OÜ Kespri Arhiiv teeb saare ja mandri vahet kolm sõitu ehk sealt tuuakse Tartusse kokku 140 000 säilikut 11 000 karbis. 

Eile kaubaaluseid hoidlasse paigutanud Tanel Truu märkis, et päris täpset dokumentide kaalu ta välja tuua ei oska, üks koormatäis peaks jääma 15 ja 20 tonni vahele. 

Kuressaare arhiivile järgneb Haapsalu arhiivi kolimine ning siis võetakse ette juba rahvusarhiivi praeguse, Liivi tänava hoone säilikute uude majja üleviimine. 

Kolimise viimases faasis tuuakse Tartusse ka Tallinnas Tõnismäel asuvad kogud, samuti kolitakse osaliselt ümber Tallinnas Maneeži ja Madara tänava arhiivihoonetes säilitatavaid arhivaale. 

Kolimine hõlmab kokku 3,5 miljonit arhivaali.

Rahvusarhiivi uus hoone Noora avatakse külastajatele järgmise aasta alguses. 

Uue, kuuekorruselise arhiivihoone kogupind on 13 599 ruutmeetrit, sellest põrandapinda on 10 708 ruutmeetrit. Hoone mahutab ligikaudu 50 000 kuupmeetrit.

Noorasse tuleb 26 hoidlat, 5800 ruutmeetrit hoidlaid mahutab umbes 43 000 riiulimeetrit arhivaale. 

Noora valmimisega tekib rahvusarhiivile juurde hädavajalikku hoidlapinda, mis lahendab senise kitsikuse asutustest uute dokumentide vastuvõtmisel. Ruumivaru on arvestatud vähemalt viieteistkümneks aastaks.

Rahvusarhiivi uus hoone

•    Tellija Riigi Kinnisvara, rahvusarhiivile üleandmise tähtaeg 1. aprill.

•    Ehitab YIT Ehitus.

•    Ehitust alustati 2015. aasta jaanuaris.

•    Hoone arhitekt on Illimar Truverk, ehitusprojekt valmis firmade Asum Arhitektid, Arhitekt11 ja Vaikla Stuudio koostöös.

•    Hoidlasse mahub umbes 236 000 karpi arhivaale.

• Ehitusmaksumus on 7,7 miljonit eurot, lisandub käibemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles