Küsitlus: mida oleks vaja muuta Tartu turul?

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu vana turuhoone.
Tartu vana turuhoone. Foto: Sille Annuk

Tartu Postimees küsis inimestelt, mida oleks nende arvates tarvis muuta Tartu vanas turuhoones.

Pjotr Kajalin, kaupmees

Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kõik on korras: rahvas käib, kaupa jätkub, mida veel tahta! Mis remonti siin ikka teha, põrand on puhas, seinad puhtad. Minu kliendid vaatavad ainult kaupa.

Võib-olla hakkab remondi järel siin rohkem rahvast käima. Aga kui siin oleks kohvikud ja pillimehed, mis siia siis tuleb? Mingi kaubamaja, mitte turg!

Kui rahvas tuleks, võiks turgu kauem lahti hoida, aga rahvas ei tule ju. Kella viieni võiks ju olla. Minul jätkuks rahvast seni, aga teised ütlevad, et ei ole inimesi.


 

Pilvi Suurmäe, müüja singiletis

Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Parkimise probleem on turuhoone juures ikka kõige valusam teema, see on vaja esimesena lahendada. Isegi turu töötajad, kes käivad kaugemalt autodega, maksavad siin parkimise eest.

Maja on vaja puhtaks teha ja üks korralik remont teha. Siis ma arvan, et on kõik hästi. Töötingimuste kohta pole ka midagi halba öelda. Riideruumid meil on; kes tahab, saab isegi pesemas käia.

Kohvik võib ju olla. Vanasti olid siin püstijalalauad. See oli palju aastaid, väga asjalik koht. Miks ei võiks seda ka praegu teha?

Aga mina näiteks siia teise tasandi ehitamises lahendust ei näe. Kui rahvas läheb üles, siis see ju tekitab tolmu. All on ju toidukaubad!

See ei ole nüüd ka koht, kus peaks olema elav muusika. Meil ju enamik müüjaid ei ole esimeses nooruses. Siin on melu, inimene räägib leti ees, ja kui siin muusika ka mängiks, siis see ikkagi häirib. Niigi peab kõvemini rääkima.

Lahtiolekuaegadel võiks olla tunnikene juures, aga kindlasti mitte rohkem. Olen siin müüja olnud 20 aastat. Rahvas vajub lihtsalt õhtul ära. Näiteks kell kolm on turg juba täiesti tühi.


Luule Astover, müüja Nõo maiustuste letis

Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eks kõik vaja remonti. Letid on aegunud ja ikka on ajakohastamist vaja.

Ei oska öelda, kuidas siia rahvast meelitada. Õhtupoole on siin nii vaikne. Kohvikud on siin kunagi olnud, aga nad ei ole ära elanud. Kohvikuid on linna peal palju ja siis peaks olema midagi väga uudset, millega siia inimesi meelitada.

Inimesed võib-olla tahaksid, et turg oleks kauem lahti, aga kui ostjaid ei ole, siis ettevõtjale ei ole see ju kasulik. Mis ma siin istun, kui midagi ei teeni.


 


Salme Järvetar, turuline Vedult

Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Seest võiks küll remontida, kui on raha. Ta võiks olla avaram ja võiks olla rohkem kauplejaid. Aga praegu ma olen rahul selle kaubaga, mis siin on. Ma väga suur ostja ei ole, vahepeal käin värsket liha või õuna ostmas. Ikka kodumaist.

Minu pärast võib siin kohvikuid olla. Aga maainimesel ei ole ju aega kohvikus käia, kui linna tullakse. Kui kohvik oleks teisel tasapinnal, siis mina oma jalgadega trepist sinna minna ei saa.


 


 


Karin Kiiskman, noor ema Elvast

Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Parkimiskohti on siin vähe, tipptunnil on kohta raske leida. Aga muidu ei kurda. Selle, mida me siia otsima tuleme, oleme ikka saanud.

Muusika võib siin ju mängida, aga ma ei tea, kas ma siia kohvikusse tuleksin. Nii kaua aega ma siin turul ei veeda. Ta on ikkagi turg ju.

See häda on siin küll, et iga leti ääres seista ei taha, kui on ebameeldiv lõhn.


 


 


Kalle Margus, pensionär Tartust

Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Mis siin eriti teisiti teha on? Võiks olla mingi söögikoht, aga tont seda teab, kas ma seal käiksin. Pension ei anna võimalust kohvikus käia.

Võrreldes Venemaa turgudega on siin ikka kultuursem ja puhtam. Ei saa midagi halba öelda, toodang on küllalt värske ja siiani pole pidanud pettuma. Pigem võib poes saada teinekord vana kaupa.

Muidugi, neid kauplejaid, kes ostavad hulgilaost näiteks välismaa tomateid, on mõttetu siia panna. Poes on ju ka neid asju saada.


 


 


Urmas Klaas, Tartu linnapea

Foto: Margus Ansu

Ma olen üks neist, kes on selle teema algatanud, ja oleme püstitanud eesmärgi, et kui turuhoone saab 80-aastaseks, siis säiliks siin kõik see, mis on hea ja tartulik, aga tuleks juurde asju, mis noori inimesi ja ka linna külalisi rohkem turule toovad.

Ma soovin, et turul oleks alati kättesaadav puhas eestimaine kaup, võimalikult Lõuna-Eestist. Aga turul võiks olla ka võimalus nendest kaupadest tehtud toitu proovida. Ehk siis turukohvik.

Kindlasti peaks olema siin korralik tualett, peaks vaatama, et müüjate jahutuskapid oleksid nüüdisaegsed ja et suvel ei oleks siin nii palav.

Turg peaks olema kutsuv ja kauem lahti, et oleks kõigil siia asja. Kui ei ole kohvikut ja muid tegevusi, siis loomulikult on turg poolest päevast tühi. Inimesi on vaja harida ja kutsuda kampaaniatega siia.

Ostsin ise praegu kala ja nüüd lähen vaatan värsket sibulat ja salatimaterjali.


Liis Türk, noor ema Nõost

Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Mina ei käi siin väga tihti. Esiteks ei ela ma linnas ja teiseks ei ole mul kodus suurt sügavkülma.

Juurviljaletid võiks olla natukene atraktiivsemad. Noorele inimesele on silmailu ka oluline. Ma ei ütle, et kõik kartulid peavad olema ühesuurused, seda kindlasti mitte, aga väljapanek võiks olla puhtam ja näiteks ilusad sildid siin juures. See lõhn mind isiklikult ei häiri, see käib turu juurde.

Kui ma lähen näiteks liha ostma ja tahan teha mingit raguud või steiki, siis sooviks müüjatelt nõu, mida mingi lihatükiga võiks teha, või saada retseptisoovitusi. Sellist vahetut suhtlust ja harimist võiks olla rohkem.

Tahaks loota, et kõik on kohalik, see toob noori siia. Ega märgistuse järgi ei saa praegu alati aru, kust toode pärit on.

Kohvik ei oleks siin küll esmavajadus. Kui lähen niisama poodi näiteks roosiseepi ostma, siis võin pärast kohvikusse minna, aga kui ostan turult liha, siis ma ei pane seda kohvikus enda kõrvale roiskuma, vaid proovin selle võimalikult kiiresti külma saada.

Seekord tulin siia, sest lapse esimeseks sünnipäevaks on vaja kõvasti vaaritada. Lapsele tahaksin ikka puhtamat toitu pakkuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles