Galerii: president tänas kirjandusmuuseumis rahvaluulekogujaid (1)

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Toomas Hendrik Ilves tänas täna Eesti kirjandusmuuseumis Tartus kõiki, kes on pühendunud meie rahva pärimuse kogumisele, ja andis üle tavakohased Eesti Vabariigi presidendi preemiad möödunud aasta parimatele rahvaluulekogujatele.

Üksteise järel tulid pungil täis saali ette Age-Li Liivak, Tuuli Reinsoo ja Kaie Humal. Viimane neist oli andnud oma panuse rahvaluulekogudesse koostöös Juta Leesiku ja Reet Sepaga.

Kümnendat korda

Kümnendat korda preemiat kirjandusmuuseumisse üle andma tulnud Toomas Hendrik Ilves oli kaasa võtnud abikaasa Ieva Ilvese. Ja kui president rääkis, et Eestis on talletatud ka hõimurahvaste folkloori, mainis ta teiste hulgas liivlasi ning lisas, et tema abikaasa on osalt liivlane.

President ütles, et taas avaldas talle sügavat muljet, kui paljud inimesed teevad kaastööd meie rahvaluule arhiivile. See aitab tema sõnul talletada meie lugu, hoida meie pärandit.

Samas saalis tegi Eesti rahvaluule arhiiv eesotsas juhataja Risto Järvega kaastööliste päeval kokkuvõtteid eelmisest kogumisaastast. Ühtlasi heideti pilk eesolevale ajale.

Kokku jõudis mullu arhiivi üle 4000 lehekülje kirjapanekuid, 3000 fotot ja peaaegu 350 tundi audiovisuaalset ainest.

Eesti rahvaluule arhiivi korraldatud kohapärimuse kogumise võistluse «Minu maastikud» raames kirjutasid ja jutustasid oma maastikulugusid 300 inimest üle Eesti. Saadeti 2100 lehekülge kohalugusid ja 1100 fotot, lisaks kaardiväljavõtteid, plaane, joonistusi, illustratsioone, helisalvestusi ja videomaterjali.

«Suur osa arhiivi jõudnud lugudest ongi seotud isiklikumate või vaid mõnele perele või kogukonnale tähendusliku paigaga,» ütles võistluse koordinaator Lona Päll. «Palju saadeti ka vanematelt või vanavanematelt kuuldud või üles kirjutatud lugusid.»

Elulugude kogumine

Kirjandusmuuseumi praeguse aasta kogumisteema peab silmas Eesti Vabariigi 100. aastapäeva. Sellega seoses on elulugude kogumise võistlusele «Minu elu ja armastus» oodatud lood, mis keskenduvad nii ühiskondlikele muutustele kui ka inimeste isiklikule elule. Tööde paremik ilmub raamatus «Eesti rahva elulood».

Päeva kirjandusmuuseumi saalis panid rahvamuusikaga helisema Tuule Kann, Helen Kõmmus ja Juhan Uppin. Samas avatud näitust «Minu maastike» fotodest saab vaadata ka edaspidi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles