Professor Anu Realo küsib: kes on õige eestlane?

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Realo.
Anu Realo. Foto: Kristjan Teedema

Kolmapäeval, 30. märtsil kell 16.15 peab Tartu ülikooli isiksuse- ja sotsiaalpsühholoogia professor Anu Realo ülikooli aulas inauguratsiooniloengu «Kes on õige eestlane?» Realo peegeldab loengus praegu ühiskonnas toimuvat ning küsib, kas eestlaseks vaid sünnitakse või on eestlaseks võimalik ka saada.

Anu Realo kirjeldab, et Eesti meedias ning avalikus ruumis arutletakse tõsimeeli ja kirglikult selle üle, kes on õige eestlane. «Küsimus on ammu väljunud algsest vastandusest eestlased vs mitte-eestlased, kus viimaste all peeti peamiselt silmas Eesti venekeelset elanikkonda,» arutles Realo.

Ta rääkis, et Euroopa pagulaskriisi ja kooseluseaduse ümber esile kerkinud arutelu valguses on eestluse ja eestlaseks olemise tuum saanud hoopis laiema tähenduse. «Kes siis on see õige eestlane? Kas eestlaseks vaid sünnitakse või on eestlaseks võimalik ka saada? Kuivõrd eestlaste isiksuse seadumused ja väärtused ühiskondlikule sallivusele ja avatusele kaasa aitavad või seda pigem takistavad?» küsib professor Realo.

Tartu ülikooli isiksuse- ja sotsiaalpsühholoogia professoriks valiti Anu Realo 2014. aastal. Viimasel kolmel aastal oli ta Eesti teaduste akadeemia uurija-professor Tartu ülikooli psühholoogia instituudis, alates 2016. aastast töötab lisaks Tartu ülikoolile professorina ka Warwicki ülikoolis Inglismaal.

Realo peamised uurimisteemad on isiksuse seadumused, emotsioonid, sotsiaalne kapital, väärtused ning subjektiivne heaolu. Tema hiljutised uurimistööd hõlmavad ka kultuuri ja geenide mõju isiksuse kujunemisele. 2010. aastal pälvis Anu Realo Eesti Vabariigi teaduspreemia uurimustesarja «Isiksus ja stereotüübid kultuuridevahelises perspektiivis» eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles