Küüditatute mälestuseks süüdatakse küünlad

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüditatute mälestuseks süüdatud küünlad Tartus raekoja platsil.
Küüditatute mälestuseks süüdatud küünlad Tartus raekoja platsil. Foto: Kristjan Teedema

Märtsiküüditamise meenutamiseks tuleb 25. märtsil Tartus mitu üritust, millest on palutud lahkesti osa võtma kõiki linnakodanikke.

Tartu Memento korraldab küüditamispäeva meenutamiseks 25. märtsil kell 12 mälestusjumalateenistuse Pauluse kirikus. Kell 13 järgneb sellele mälestusmiiting Rukkilille ausamba juures Pepleri tänaval.

Samal päeval on avatud ja kõigile prii sissepääsuga KGB kongide muuseum (Riia 15 b). Kell 14 peab ajaloolane Pearu Kuusk muuseumis ka teemakohase loengu. Kongide muuseum on avatud kell 11–17.

Mittetulundusühing Tulipisar koos Eesti üliõpilaskondade liidu, Eesti õpilasesinduste liidu ja Eesti noorteühenduste liiduga kutsuvad inimesi meenutama kõiki märtsiküüditamise ohvreid mälestusküünalde süütamisega Raekoja platsil.

2010. aastal alanud traditsioon jätkub ja sel korral süüdatakse kell 18 nii Tartu Raekoja platsil kui ka Tallinnas Vabaduse väljakul mõlema linna peale kokku üle 20 000 küünla.

Tartu ülikooli aulas peetakse 27. märtsil konverentsi, millega tähistatakse langenud vabadusvõitleja päeva ja 35 aasta möödumist Jüri Kuke hukkumisest Venemaal Vologda vanglas. Kõnede ja ettekannetega esinevad Enn Tarto, Kalju Mätik, Olaf Mertelsmann, Jaak Valge, Mihhail Lotman, Mart Niklus. Vaheajal avatakse fuajees päevakohane näitus.

25.–29. märtsini 1949 viidi rohkem kui 20 000 eestlast sunniviisiliselt Siberisse. See on Eesti ajaloos üks traagilisimaid sündmusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles