Fotod: Tartu ülikooli suurmehe Peterburis asuv hauamonument vajab korrastamist

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georg Friedrich Parroti hauamonument Peterburis.
Georg Friedrich Parroti hauamonument Peterburis. Foto: Malle Elvet

Tartu Postimehega võttis ühendust hiljuti Peterburi väisanud Malle Elvet, kes avaldas nördimust, et Smolenski luteri kalmistule maetud taastamisjärgse Tartu ülikooli esimese rektori Georg Friedrich Parroti hauamonument pole just parimas korras.

Malle Elveti sõnul on Parroti hauamonumendil olevad tähed peaaegu loetamatud. «See on ikkagi auasi, ülikool võiks selle ette võtta ja korda teha. Asjatundjatel ei tohiks ju olla raske tähed ära puhastada,» arvas ta.

Tartu ülikooli kantsler Andres Liinat selgitas, et ülikoolil on ligi 90 hauaplatsi hoolduskohustus, kuid need kõik paiknevad Eestis ning Peterburi sinna alla ei käi.

Küll lubas Liinat, et kui ülikool saab selgusele Parroti haua hooldussuhete asjus, siis pole välistatud, et nad monumendi korrastamise ette võtavad, seda enam, et järgmisel aastal möödub suurmehe sünnist 250 aastat.

Liinat nentis, et ülikooliga seotud ausambaid on ka Königsbergis ehk praeguses Kaliningradis, samuti mujal lähiriikides, ning nende kõigi hooldamine tähendaks päris arvestatavaid kulusid. Ka tuleb arvestada, et asjaajamine Venemaaga pole kuigi lihtne.

Georg Friedrich Parrot sündis 1767. aastal Mömpelgardis. Teadlasena peaasjalikult füüsikaga tegelenud Parrotist sai 1802. aastal taasrajatud Tartu ülikooli esimene rektor. Aastatel 1802–1826 oli ta ka Tartu ülikooli teoreetilise ja eksperimentaalse füüsika korraline professor.

Parrot suri 1852. aastal reisil Helsingisse ning maeti Peterburi Smolenski luteri kalmistule.

Täiendatud 23. märtsil!

Eesti Vabariigi peakonsul Peterburis Viktoria Tuulas:

«Üldistades erinevate riikide praktikat võib öelda, et haua hooldamine lasub eelkõige isiku omastel. Kui see mingil põhjusel ei ole võimalik, oleneb kalmistu heakord asukohariigi omavalitsusest, kehtivatest tavadest või kolmandate osapoolte huvist. Viimase puhul ei ole üheseid reegleid välja kujunenud.

Protsessi algatus (tellimus) peaks tulema eeskätt kolmandalt osapoolelt, antud juhul Tartu Ülikoolist. Huvi korral on Välisministeeriumi ülesanne välja selgitada haua korrastamise võimalused, tingimused ja maksumus. Haua korrastamine Venemaal saab toimuda üksnes Vene võimude loal.

Lisaksin, et Smolenski kalmistul on veel mitmeid Tartu Ülikooli akadeemikute haudu, mida on aastaid koostöös ülikooliga talgute korras taastatud ja korrastatud. Näiteks on tellitud ja paigaldatud akadeemik Wiedemanni mälestuskivi, korrastatud akadeemik M. H. Jacobi hävimisohus olnud hauda ja mitmeid teisigi hauaplatse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles