Professorite kiri: Tartu Ülikooli kuratoorium ületas oma volitusi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülikooli sambad
Ülikooli sambad Foto: Margus Ansu.

Tartu Ülikooli kuratoorium on osa ülikooli nõukogu liikmete hinnangul läinud vastuollu ülikooliseadusega ning eiranud teadlikult Tartu Ülikooli soove.


Nimelt juhivad ülikooli nõukogu liikmed riigikogu kultuurikomisjonile saadetud pöördumises tähelepanu, et Tartu Ülikooli kuratoorium ning nõukogu asuvad parlamendis menetluses oleva Tartu Ülikooli seaduse eelnõu küsimuses erinevatel seisukohtadel.

Tartu Ülikooli nõukogu kiitis tänavu 4. juunil heaks Tartu Ülikooli seaduse muutmise põhimõtted, mis kiideti heaks vabariigi valitsuses ning mis ongi praegu algatatud Tartu Ülikooli seaduse ning ülikooliseaduse eelnõude muutmise aluseks.

Oma seisuoha menetluses oleva eelnõu 858 SE kohta saatis peaministrile, haridus- ja teadusmnistrile ning riigikogu kultuurikomisjonile ka Tartu Ülikooli kuratoorium ning seda 20. oktoobril.

Nõukogu liikmete hinnangul on eelnõule lisatud nüüd kuratooriumi seisukoht, mis erineb märkimisväärselt Tartu Ülikooli nõukogu varasemast otsusest. Sellega on tekkinud pretsedenditu olukord, kus Tartu Ülikooli kuratoorium on teadlikult eiranud Tartu Ulikooli tahet ja soove, mida on väljendatud ülikooli nõukogu, seisab pöördumises.

Ülikooliseaduse $14 ja Tartu Ülikooli põhikirja $9 järgi on Tartu Ülikooli kõrgeimaks otsustuskoguks praegu ülikooli nõukogu.

Pöördumisele on alla kirjutanud professorid Jüri Allik, Arvi Freiberg, Marju Lauristin, Enn Lust, Toivo Maimets, Jüri Sepp, Margit Sutrop ja Paul Varul. Nende hinnangul on kuratoorium oma seisukohtade esitamisega peaministrile, ministritele ja riigikogu kultuurikomisjonile mitte ainult läinud vastuollui ülikooli akadeemilise pere tahte, heade tavade ja ülikooli autonoomia põhimõtetega, vaid kuratoorium on ületanud ka oma pädevust.

Kirjale teiste seas allkirja andnud Tartu Ülikooli rakubioloogia professor Toivo Maimets kinnitas Postimehele, et pöördumise tingis konflikt erinevate arvamuste vahel. Olukorda, kus ükski kuratooriumi esindaja ei tulnud nõukogule tutvustama ülikooli tööle antud hinnangut, vaid esitas selle ministritele ja parlamendile, pidas Maimets sobimatuks.

Maimetsa arvates peaks Tartu Ülikooli puudutavaid asju arutama esmalt siiski ülikooli sees ning vajadusel alles siis riigikogus. Nüüd on aga tekkinud olukord, kus kuratoorium on oma seisukohti väljendades läinud ülikooli kõrgeimast otsustusorganist mööda.

Allakirjutanute arvates võib jääda nüüd vale mulje, otsekui kuratooriumi avaldus olekski ülikooli ametlik seisukoht. Tegelikkuses on aga kuratoorium vastandanud end ülikooli ja selle huvidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles