Luuletaja Indrek Hirve lugudest ilmus suur reisi- ja kunstiraamat

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Hirve «Tartust Pariisi ja tagasi» on koostanud Kadri Asmer ja kujundanud Peeter Paasmäe ning kirjastanud Go Group.
Indrek Hirve «Tartust Pariisi ja tagasi» on koostanud Kadri Asmer ja kujundanud Peeter Paasmäe ning kirjastanud Go Group. Foto: Raimu Hanson

Indrek Hirv on aastakümnete jooksul luulele lisaks toonud lugejate ette kirjatöid sellistest kunstilinnadest nagu Pariis, New York, Amsterdam ja Tartu. Nüüd on kunstiajaloolane Kadri Asmer neist lugudest koostanud albumi mõõtu raamatu «Tartust Pariisi ja tagasi».

Kadri Asmer, kuidas tekkis mõte koostada selline raamat?

Kuna Indrek Hirv on alati suur rännumees olnud ja praegugi veedab palju aega võõrsil, siis tuli Tiit Pruulil ja Indrekul juba päris ammu idee teha reisiraamat. Mõte jäi paariks aastaks seisma, aga kui Indrek tõdes, et tal on kõik mälestused kirja saanud, otsustasin asja käsile võtta ning koostada suurema ja mahukama kogumiku.

Tegime valiku varem ajakirjanduses ilmunud tekstidest ning lisasime nende kõrvale uuemat reisiluulet. Proovisin sinna kõrvale leida ka tekste, mis on vähem tuntud või on esitatud avalikel esinemistel – näiteks «Dido portreteerijad Pariisis», mis oli konverentsi ettekanne.

Kas «Tartust Pariisi ja tagasi», milles leidub palju eesti kunstnike teoste reprosid, muu hulgas maailma kunstipealinnade tänavavaateid ja vanu fotosid, on rohkem kunsti- või pigem reisiraamat või hoopis midagi muud?

Nimetame seda kunsti- ja reisiraamatuks, sest Indrek Hirve elu on möödunud suuresti kunstirahva keskel ja ka tema reisijutud on kunstist läbi põimunud.

Raamat valmis nii, et seda oli võimalik esitleda Adamson-Ericu muuseumis näituse «Valguse linn. Eesti kunstnikud Euroopa suurlinnades» avamisel. Näituse kuraatorid on Kadri Asmer ja Kerttu Männiste, väljapaneku keskmes Pariis ja teised Lääne-Euroopa suurlinnad 20. sajandi alguses. Kuidas oli teha kahte asja korraga?

Mulle oli väga huvitav töötada ühesuguse teemaga paralleelselt kahes erinevas formaadis – raamat ja näitus.

Nii ongi, et paljud raamatus kasutatud kunstiteosed on eksponeeritud näitusel, ja peaaegu kõik kunstnikud, kelle looming on näituse seintele jõudnud, on olulised tegelased ka Indrek Hirve lugudes. Näiteks Ado Vabbe, Konrad Mägi, Eduard Wiiralt, Jaan Grünberg, Aleksander Vardi, Kristjan Teder ja paljud teised.

Millal ja kus on raamatu esitlus Tartus?

11. aprillil kell 17 Tartu raekoja saalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles