Eesti ilm seljatas Hiina ime

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Emajõe sild 2009. aastal valmis, sai see külge imelise valgusmängu, nüüd on sild pime.
Kui Emajõe sild 2009. aastal valmis, sai see külge imelise valgusmängu, nüüd on sild pime. Foto: Elmo Riig / Sakala

Maanteeamet püüab hiljemalt sügiseks taas töökorda seada valgusmängu, mis pimedal ajal üle Emajõe viiva maanteesilla värviliseks rüütas.

Maanteeameti Lääne regiooni liikluskorralduse osakonna peaspetsialist Alard Tallo ütles, et algul streikima hakanud seadmeid parandati mitu korda, kuid eelmise aasta lõpust valgustus enam ei tööta.

Raha on olemas

«Osa leedlampe annaksid küll veel valgust, aga kui kogu süsteem tööle lülitada, siis natukese aja pärast lülitub see jälle välja,» lausus ta. «Paraku on Hiina seadmed nii korrodeerunud, et neid pole enam võimalik parandada. Tänavu on plaanis kogu komplekt uue vastu välja vahetada.»

Tallo sõnul on selleks tööks maanteeameti eelarves raha olemas, aga kui palju umbkaudu võiks see maksma minna, ta veel öelda ei soovinud, et mitte mõjutada tulevasel riigihankel osalejaid.

Peaspetsialist märkis, et Emajõe sild peaks hakkama pimedas taas värvidemängu pakkuma enne selle aasta lõppu, arvatavasti sügise jooksul.

Nagu Sakala on varem kirjutanud, paigaldati Viljandi-Tartu maanteele Emajõe silla külge leedvalgustid, mis pimedal ajal heitsid sillakonstruktsioonidele mitmevärvilist valgust. Töö sai tehtud 2009. aasta lõpul pärast uue silla valmimist.

Valgustid tarninud osaühingu Prolight juhatuse liige Valdi Lootus ütles toona, et valgustite garantiiaeg on küll kaks aastat, kuid need peaksid vastu pidama kümme aastat. Selle all pidas ta silmas aega, mille jooksul ei kaota dioodid oma valgusviljakusest üle 25 protsenti.

Veel märkis Lootus, et kui mingil põhjusel peaks mõni valgusti rivist välja minema, ei mõjuta see teiste tööd. Tookord leheloo tarvis materjali kogudes jäi näiteks silma, et üks leedlamp kippus juba siis virvendama.

Paraku läks nii, et üle kuue aasta hiljem ei piisa enam ühe või kahe streikiva lambi asendamisest.

Pool miljonit krooni

Osaühing Prolight on mitu aastat tagasi tegevuse lõpetanud. Lootus ütles, et Jõesuu sillaga pole ta ammu tegelenud. Garantiiajal tuli üks-kaks valgustit vahetada, sest vesi oli sisse pääsenud, ja rohkem probleeme ei olnud.

Põhja-Eestis elav ja Soomes töötav Lootus lausus, et ei ole Jõesuu sillale juba ammu ka sattunud. Et valgustussüsteem ei tööta, tuli talle üllatusena, keegi temaga ühendust võtnud ei ole.

Mis võib seal vea põhjus olla, selle kohta ütles Lootus, et niimoodi kaugelt on seda keeruline oletada. «Kas see on nüüd täitsa kustunud või osa põleb?» küsis ta.

«Valgustid olid kõik Hiinast, ega tol ajal neid mujalt saanudki,» ütles Lootus. «Kõik sertifikaadid välisoludes kasutamise kohta olid kaasas. Ausalt öeldes ei oska seda praegu kommenteerida. Ei taha üldse kommenteerida.»

Lootus nimetas veel, et lõpetas valgustusfirmaga põhjusel, et leedvalgustid olid tookord nii uus teema, et keeruline oli müüa. «See oli natuke liiga vara,» tõdes ta.

2009. aastal läks sillavalgustuse rajamine maksma pool miljonit krooni ehk ligi 32 000 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles