Tartu linnapuhastus: varuge aega ja nautige jõule

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olukord pärast lumetormi Tartus Annelinnas.
Olukord pärast lumetormi Tartus Annelinnas. Foto: Postimees.ee lugeja foto

Eile alanud lumetorm võimutses Tartus kogu öö. Kel vähegi võimalik, see püsigu kodus, sest tänavad äärelinnades võivad olla sõiduautodele läbimatud. Peamagistraalidel liiklus vaevaliselt siiski toimib.


Tartu linnapuhastusteenistuse juhataja Madis Tammeorg märkis, et suurt sadu oli satelliidipiltidelt ette näha ning sahad pandi Tartus varakult valmis. «Jõuluvanal oli kingikott sel korral valget lund täis.» Lumelükkamine algas ühes lumesajuga, sellest hoolimata muutusid teeolud tormi haripunktis väga raskeks. Näiteks Riia ringile hakkasid sõidukid kinni jääma, kuid siis jõudsid sahad uue ringiga taas sinna ning olukord paranes.

Tammeoru andmetel oli hommikuks maha sadanud keskmiselt 25-30 sentimeetrit lund. Tuisuvallid kasvasid aga paiguti oluliselt kõrgemaks. Kõige raskemad olud valitsevad Tammeoru sõnul praegu Annelinnas, kus inimesi ja autosid rohkem. Nimelt jäid tänavad seal parkivate autode tõttu täies laiuses lahti lükkamata. Nüüd on aga inimesed parkinud oma sõidukeid nii, et sahad ei mahu paiguti enam tänavatele.

Peatänavatel bussiliiklus toimib, ent bussipeatustes asuvad praegu kõrged vallid. «Bussipeatuste puhastamine võtab aega,» kinnitas Tammeorg.

Kõnniteedele on samuti saharingid peale tehtud. Raskemad on olud kõrvaltänavatel. Ehkki neilgi töötavad sahad juba alates kella viiest hommikul, pole traktorit veel paljudel tänavatel nähtud ning autoliiklust praktiliselt ei toimu.

Tänavatel töötab praegu 37 masinat. Tänavapuhastajad püüavad juurde leida koppasid, et suunata need probleemsematesse liiklussõlmedesse ning bussipeatustesse.

Enim takistavad lumekoristust tänavatel parkivad autod. «Katsuge autod teedelt sisehoovidesse või kuhugi mujale ära ajada,» manitses Tammeorg.

Ehkki suurem osa seekordsest sajust on ilmselt möödas, tuleb lund juurde nii täna kui ka homme.

Linnapuhastusteenistuse juhataja pani inimestele lisaks südamele, et nende valdustesse jäävaid kõnniteid tasuks puhastada pidevalt, sest kinnitallatud lund on hiljem märksa keerulisem rookida.

Lõuna-Eesti päästjatele oli öö üsna töörohke ning väljakutseid seoses lumega palju. Paiguti ei suutnud päästjad sõidukeid teedel liikuma saada ning inimesed evakueeriti autodest, rääkis Lõuna-Eesti päästekeskuse kommunikatsioonibõroo juhataja Evelin Uibokand.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles