Teatrifestivali Draama ideekonkursi võitis Tartu Uus Teater

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Uus Teater asub botaanikaaia peavärava vastas Lai 37.
Tartu Uus Teater asub botaanikaaia peavärava vastas Lai 37. Foto: Margus Ansu

Sihtasutuste Eesti Teatri Festivali ja Eesti Teatri Agentuuri nõukogud valisid festivali Draama ideekonkursi parimaks Tartu Uue Teatri võistlustöö.

Eesti Teatri Festivali nõukogu esimees Jaak Allik ja Eesti Teatri Agentuuri nõukogu esimees Monika Larini teatasid, et Draama festivali ideekonkursist osavõtt oli rõõmustavalt aktiivne – laekus kaheksa tööd, kus esitati mitmeid huvitavaid ning arvestatavaid ettepanekuid.

Üksmeelselt otsustati ideekonkursi võitjaks kuulutada Tartu Uue Teatri pakutud projekt, mis kuulutab festivali märksõnadeks koostöö, aastaringsuse ja analüüsi ning laiendab Draama festivali nii ajaliselt kui ka geograafiliselt mitmes Eesti linnas toimuvaks teatriürituste sarjaks.

Otsuse tegemisel lähtuti eeskätt asjaolust, et meie teatrielus on mitmeid rahvusvahelisi festivale ja Draama peaks pakkuma eeskätt mitmekülgset omamaist teatrit. Tartu Uue Teatri ideevõistlusele esitatud formaadi Tartu-osas vaadatakse ka teatrivaldkonnast väljapoole ja plaanitakse teha koostööd teiste, end Tartus juba kinnistanud kultuurifestivalidega.

Esitatud ettepaneku kohaselt tutvustataks iga aasta septembri algul Tartus teatriaasta auhindade laureaate ja nominente ehk sisuliselt meie teatri parimaid lavastusi Tartu publikule ning kutsutud väliskülalistele. Samas osaleksid teatrid festivalil mitte ühe lavastusega, vaid annaksid ülikoolilinnas oma repertuaari paremikku kuuluvate töödega etendusi nelja-viie päeva jooksul, et festival saaks kujuneda suurt osa meie lavakunstnikke hõlmavaks tõeliseks teatripeoks.

Hilssügisel toimuks Draama festivali tähe all Tallinnas välismaiste teatrifestivalide korraldajaile ning produtsentidele mõeldud lavastuste esitlus, mis on hea võimalus näidata alternatiivset ja mobiilsemat osa Eesti teatrikunstist.

Talvel toimuksid kohalikud festivalid väiksemates teatrilinnades, kuhu lavastuste paremikuga tutvumiseks ning tagasiside andmiseks kutsutakse kriitikuid nii kodu- kui ka välismaalt.

Kevaditi peetaks kahe-kolme teatri osavõtul ühes maakonnakeskuses Draama kevadfestival, mille eesmärk on näidata meie teatrikunsti paremikku huvilistele väljaspool teatrilinnu.

Esitatud ideekavandite konkurss nägi ette Draama festivali alates aastast 2017, kuid tänavuse Draama festivaliga seotud Tartu Uus Teater loodab esitatud kava Tartusse puutuvat osa rakendada juba tänavu. Millises mahus ja vormis leiavad pakutud ideed teostamist, sõltub kultuuriministeeriumi, Eesti teatriliidu ja Eesti etendusasutuste liidu seisukohtadest ja toetusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles