Virtuaalne jalkaturg annab kasutatud varustusele uue elu

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastavatud Tammeka jalkaturg ootab Tartu vutikogukonda kauplema.
Vastavatud Tammeka jalkaturg ootab Tartu vutikogukonda kauplema. Foto: Kristjan Teedema

JK Tammeka on käima lükanud virtuaalse turu, kus Taaralinna vutikogukond saab osta, müüa ja vahetada kasutatud jalgpallivarustust.

Facebookis toimiva turuga saavad liituda kõik soovijad sõltumata sellest, millise klubiga seotud ollakse ning oodatud on ka need, kes ise või kelle lapsed mõnda klubisse ei kuulugi.

«Tegemist on algatusega, mis aitab ligi kahe tuhandel Tartu jalgpalliharrastajal raha säästa, keskkonnasõbralik olla ja mängust rohkem rõõmu tunda,» selgitas turu üks eestvedajaid, JK Tammeka tegevjuht Kalle Paas jalkaturu tuuma.

Kalle Paasi sõnul jõuti veebipõhise turuni läbi praktiliste kogemuste – Tammeka sügisestel perepäevadel on üles seatud lauad, kuhu kõik võivad oma kasutatud, aga muidu igati korralikku varustust tasuta jagamiseks kohale tuua. Kuigi seal ei ole keelatud ka varustuse müümine, on pigem tegemist olnud just vahetamise ja tasuta ära andmise kohaga.

Turu kõige pakutavamaks ja nõutavamaks kaubaks on ikka olnud jalgpallisaapad, samuti kilejoped, millest noored kiiresti välja kasvama kipuvad. Näiteks möödunud sügise perepäeval toodi kohale umbes sada paari kasutatud jalgpallisaapaid, millest uue omaniku leidsid üle poole paaridest. Ülejäänud viidi Meremäe vallas jalgpallitrennis käivatele lastele.

Kuid et vanemad toovad klubisse pidevalt erinevat oma lapsele väikseks jäänud varustust, siis haaratigi nüüd härjal sarvist ja pandi turukommuun käima. Ühelt poolt võeti eeskujuks Facebooki grupp Taaskasutus Tartus ning teisalt saadi innustust FC Floralt, kes pani sarnase asja käima paar kuud tagasi.

«Taaskasutus Tartus grupp on väga populaarne, sellel on umbes 16 000 liiget, kuid ma ei leidnud sealt sellist spordinurka, millest oleks abi ka jalgpallilapsevanematele- või noortele, nüüd üritame selle lünga ära täita,» ütles Paas.

Ta lisas, et klubi ei eeldagi, et virtuaalsel turul algaks kohe suur kauplemine, rõhutakse just sellele, et kõik Tartus jalgpalliga seotud inimesed teaks, et selline koht on olemas, kus saab seisma jäänud varustust ära anda või müüa või vajadusel midagi juurde hankida. «Ei pea ju kogu aeg uue asja peale raha kulutama, vaid võib ka taaskasutada,» rõhutas Paas.

Kuigi turu pidamine ei ole mõistagi Tammeka põhiline ülesanne, hoitakse seal toimuval silma peal ning jälgitakse, et inimesed heakliendilikult käituksid ning teatud reeglitest kinni peaksid. Kindlasti tasub tähele panna, et tegemist pole kaubavahenduskeskkonna ehk uute asjade (hulgi)müügi keskkonnaga; alla 18-aastased isikud võivad turul teostada müügi,- ostu- ja vahetustoiminguid üksnes vanemate loal.

«Loodame, et asi käima läheb, aga eks see on ka lapsevanemate ja noorte endi teha,» ärgitab Kalle Paas kõiki Tartu vutiinimesi virtuaalse jalkaturuga liituma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles