Kodukaku poegi näeb tavatult vara

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodukaku poeg ühes Tähtvere pargis.
Kodukaku poeg ühes Tähtvere pargis. Foto: Margus Ansu

Maal elavad kodukakud munevad alles esimesi mune, kuid Tartus võib vahvaid udusulis kodukakupoegi näha juba praegu okstel turnimas.

Udusulis pambud ronivad pesast välja umbes kuu vanuselt, seega on Tähtvere kakupojad praegu kindlasti vanemad kui 30 päeva, rääkis kakkude asjatundja Eedi Lelov. Internetis Looduskalendri portaali kaudu leviva kakukaamera staar emakakk Klaara munes samas oma esimese muna alles 1. märtsil ning praegu on ta asunud hauduma.

Et kodukaku poegi on Tartus samal ajal nähtud juba paaril viimasel aastal, pakub selline fenomen ornitoloogidele suurt huvi, sõnas Lelov. «Arvatakse, et linna valgustus on löönud sassi kakkude normaalse elutsükli.»

Väga põnev oleks Lelovi hinnangul saada teada, mida kakk praegu sööb. On ju lumi veel maas ja saaki tabada raske. Küllap ta hiiri ja väiksemaid värvulisi leiab, aga selle täpseks uurimiseks peaks tutvuma linnu pesaõõne sisuga, lisas ta.

Kodukakk on öise eluviisiga suleline. Päeval ta põhiliselt magab. Tavaliselt valib ta tukkumiseks sellise koha, kus varesed, hakid, pasknäärid ja teised teda segama ei tuleks.

Veel eile olid kolm poega selles Tähtveres asuvas pargis kenasti koos, täna võis puu otsas näha aga vaid ühte poega. Lelovi sõnul on suletombud vaatamata oma titevälimusele tegelikult väga liikuvad. «Nad oskavad suurepäraselt kasutada oma nokka, küüniseid ja ka tiibu. Võivad vabalt puult-puule liikuda,» sõnas Lelov.

Lindude heaolu huvides Tartu Postimees nende täpset asukohta ei avalda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles