Linnamuuseum tutvustab Ülejõed loengute ja retkedega

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnamuuseum.
Tartu linnamuuseum. Foto: Ain Protsin

Tartu linnamuuseumis algab täna põneva ajalooga Ülejõe piirkonda tutvustav loengute ja retkede sari Ülejõe akadeemia. Esimese loengu peab kell 17 spordiajaloolane Anu Sillastu.

Linnamuuseumi teatel on esimene loeng Ülejõel tegutsenud spordiseltsidest Dorpater Ruder-Club ja Taara. Dorpater Ruder-Club on 1875. aastal baltisakslaste asutatud Eesti esimene sõudeklubi, mille liikmeks astusid ka saksa keelt valdavad eestlased. Esialgu tegutses klubi Emajõe paremal kaldal, hiljem aga Ülejõel Kalda tänaval.

Taara on 1898. aastal esimene eestlaste asutatud Tartu spordiselts. Algusaegadel tegeleti seal jalgrattaspordi, raske- ja kergejõustiku, võimlemise ja malega. Sport oli aga klubi tegevuses tagaplaanil ning põhiliselt panustati eesti rahva vaimsesse arendamisse. Selleks korraldati arvukaid kõne- ja peoõhtuid. Kui 1914. aastal seltsi juurde veespordiosakond loodi, sai klubi põhispordialaks sõudmine.

Ülejõe akadeemia on osa Tartu linnamuuseumi juhitud Üle Jõe projektist. Koostöös rakendusliku antropoloogia keskuse ja Eesti Rahva Muuseumiga õpitakse lähemalt tundma ja tutvustatakse tartlastele linna üht põnevama ajalooga piirkonda.

Loengute ja retkede sarjas on tulemas veel näiteks loengud Livonia õlletehasest, Ülejõe arhitektuurist ja linnaosas elanud kirjanikest ja kunstnikest. Lisaks on maikuus tulemas jalgsiretk ja ekskursioon jalgrattal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles