Tartu tähetorn saab 200-aastaseks

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue kuue saanud Tartu Tähetorn. 16. detsembril jõudis torni restaureeritud ajalooline teleskoop.
Uue kuue saanud Tartu Tähetorn. 16. detsembril jõudis torni restaureeritud ajalooline teleskoop. Foto: Margus Ansu

Täna kell 19 avab kõigile huvilistele vaid üheks õhtuks uksed värskelt restaureeritud Tartu tähetorn. Saab vaadata valgusetendust ning selge ilmaga ka tähti. Muuseumi ja külastuskeskusena avaneb tähetorn tuleva aasta aprillis.


Tartu Ülikooli teatel andis ehitaja tähetorni ülikoolile üle täpselt 200 aastat tagasi ehk 22. detsembril 1810. Mullu alustati Euroopa raha toel tähetorni restaureerimist. Nüüd on tööd valmis ja tähetorni võti antakse taas pidulikult ülikoolile üle. Huvilistele avaneb pärast pooleteiseaastast pausi astronoomiliste vaatluste hooaeg.

Tähetorni projektijuhi Reet Mägi sõnul on Tartu tähetorn maailma teadusajaloo pärl. «Tähetorni inspireeriv keskkond ja saavutusterikas ajalugu loovad head eeldused jätkata siinset teaduse tutvustamise traditsiooni,» ütles Mägi ning lisas, et tähetorn avaneb vaid üheks õhtuks, edasi hakatakse hoonet sisustama ning ümber seadma muuseumiks.

Eesti Post annab välja tähetorni 200. aastapäevale pühendatud spetsiaalse kujunduse ja pealetrükitud maksetähisega postkaardi (tervikasja). Postkaardi müük ja esimese päeva tembeldamine toimub kolmapäeval kell 11-16 postimuuseumis (Rüütli tn 15) ja õhtul ürituste ajal tähetornis.

Külastajad saavad tähetorniga tutvuda alates kell 19 õhtul, kui algab valgusetendus, mille esitavad Valgusfestivali tulemeistrid, teksti autor ja esitaja on Mikk Sarv. Näha saab ka slaidiprogrammi «Tartu 1810» ning lühifilme tähetornist.

Tähetorni 200. aastapäeva tähistamine kulmineerub 27. aprillil 2011. Siis avatakse tähetorn ka muuseumi ja külastuskeskusena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles