Subkultuurid köitsid noori

Signe Ivask
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen kontsertetendusest «Kok­ku tulek».
Stseen kontsertetendusest «Kok­ku tulek». Foto: Toomas Rand

Tseremoonial Noor-Eesti Loomekeskuses selgusid läinud kolmapäeva õhtul Tartu noorsootöö aasta laureaadid. Parima sündmuse kategoorias võidutses subkultuuride seminar «Omadele võõras, võõrastele oma».


Subkultuuride seminari projektijuht Heidi Maarja Melts on tunnustuse üle väga rõõmus. «Seminarid said alguse aastal 2004 ja esimeseks lahkamisteemaks oli reiv,» rändas ta meenutustes ajas tagasi.

Huvi esimese seminari vastu oli Meltsi imestuseks ootamatult suur. «Kohale tulid nii need, kes reivi pooldasid, kui ka need, kes olid selle vastu,» rääkis ta. Juba traditsiooniks saanud seminar pakub igal aastal noortele uut kõneainet.

Värvikad esinejad

Tänavune seminar oli teema poolest noortele eriti huvitav. «Meile rääkisid näiteks lauljanna Hannaliisa Uusma ning kolumnist ja muusik Roy Strider, psühholoogid ja sotsioloogid analüüsisid subkultuure,» rääkis Melts.

Seminar tipnes etendusega «Kokku tulek», mille aluseks võttis lavastaja Vallo Kirs Mati Undi «Good-bye, baby!». «Mulle endale tundub, et mul on Undiga isiklikum kontakt, ning see oli kindlasti üks põhjuseid,» selgitas materjali valikut Kirs.

Kirs loodab, et lavastusse põimitud sõnum jõudis publikule kohale. «Eks see üks eklektiline tükk oli, võib-olla jäi postmodernistlikuks ja ajas inimesi segadusse,» mõtiskles ta. Aga idee oli põhiline: tuleb oma sõprade ja kaaslastega kokku tulla nii mõtetes kui tegudes.

Järgmisena skulptuurid

Melts hindab Kirsi tööd väga kõrgelt. «Etenduse taga oli tohutu töö, kuid niipea, kui ma Vallot nägin, teadsin, et see mees teeb selle asja ära,» kiitis Melts noort lavastajat. «Kirs suutis näidendis kaasa löövaid muusikuid, näitlejaid ja tantsijaid, seda küllaltki eklektilist kampa, suurepäraselt ohjata.»

Kirs tunnistab, et ei saanud jätta kasutamata võimalust Emajõe Ateenas midagi lavale tuua. «Tartus on publik, kes su ponnistusi hindab,» rääkis tänavu suvel lavastamist puhkamisele eelistanud Kirs.

Järgmise aasta seminari kohta ütles Melts vaid seda, et kavas on skulptuurid: «Haarame kaasa kunstikooli õpilased ja skulptorid.»

Tänavused laureaadid

• Aasta noor – programmi SINA («Suured ideed noorte algatusel») käivitaja Tartus Reelika Lodjak.

• Aasta noorsootööasutus – Tartu skate-hall (Martin Bachmann).

• Aasta noorsootöötaja – skautluse edendaja Ott Pruulmann.

• Aasta noorte omaalgatus – projekt «Ma vajan armastust!» (Daniel Viinalass).

• Aasta noortesündmus – noorte subkultuuride seminar «Omadele võõras, võõrastele oma» ja kontsertetendus «Kokku tulek» (Heidi Maarja Melts, Vallo Kirs).

• Aasta noorteühing – noorte osalust edendav Noorte Liidrid (Martin A. Noorkõiv).

• Aasta laste- ja noortesõbralik tegu – heategevuspäev «Noored teevad head!» (Tartu Noortevolikogu). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles