Tartu saadab parkijad valuutapunkti

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkimisautomaat.
Parkimisautomaat. Foto: Pm

Kuigi kogu Eesti läheb 1. jaanuaril 2011 üle eurole, saab uue aasta esimesed seitse päeva Tartu linna tasulisel parkimisalal sularahas maksta automaatides vaid kroonidega.


Parkimisautomaadid seadistatakse eurodele ümber 8. ja 9. jaanuaril, mil parkimine on linnas tasuta. 10. jaanuarist saab parkimise eest tasuda vaid eurodes.

Linnamajanduse osakonna liikluskorraldusteenistuse spetsialisti Martin Nelise sõnul pole võimalik parkimisaparaate seadistada selliselt, et nad võtaks vastu nii kroone kui eurosid. Algul oli plaanis eurodele ümberhäälestamine korraldada 1. ja 2. jaanuaril, lõpuks ostustas linn selle nädala võrra edasi lükata.

«Seoses euro stardikomplektide nappuse ja suure tõenäosusega ka euromüntide väikese levikuga jaanuarikuu esimesel nädalal on otstarbekas parkimisautomaadid eurodele ümber häälestada teisel jaanuarikuu nädalavahetusel,» põhjendas Nelis.

Euro jätab hätta

Tartu abilinnapea Margus Hanson lisas, et see oli kompromissotsus. «See on nagu kirik keset küla. Eurole ülemineku aeg on kaks nädalat ja jaanuari alguses peaks inimestel olema võimalik maksta veel ka kroonidega,» lausus Hanson.

Inimestel peab olema 1. jaanuarist võimalik kõikide teenuste eest maksta aga ka eurodes, kuid tehtud otsuse järel parkimisautomaadid seda ei võimalda. Seega satuvad ilmselt paljud parkijad olukorda, kus neil on küll taskus kehtiv raha ehk eurod, kuid maksta nendega pole võimalik.

Küsimusele, kuidas peaks käituma parkijad, kellel pole enam kroone, jäi Martin Nelis esialgu vastuse võlgu. Pangad 1. jaanuarist kroone enam käibele ei lase ning ka kauplustes antakse raha tagasi vaid eurodes.
Lõpuks soovitas Nelis autojuhtidel minna eurosid tagasi kroonideks vahetama valuutavahetuspunkti.

Abilinnapea Hanson arvas siiski, et ajutine olukord ei kujune väga suureks probleemiks.

«Kes tasulist parkimist igapäevaselt kasutavad, peaksid omale kroone varuma. Ma ei tahaks uskuda, et jaanuari alguses pole peredes enam ühtegi krooni,» pakkus Margus Hanson ning lisas, et võimalus on maksta ka mobiiliga.

Mobiilset parkimist soovitas ka Martin Nelis ning lisas, et viivistasu määramise korral vaadatakse iga juhtumit eraldi ning vaide menetlemisel võetakse arvesse kõiki asjaolusid.

Vähem automaate

10. jaanuarist jääb tasulisele parkimisalale senise 34 parkimisautomaadi asemel 27 automaati. Nelise sõnul kaovad tänavatelt need automaadid, mille käive on olnud väga väike. Mõnel juhul on aga põhjus selles, et automaadid asuvad üksteisele liiga lähedal.

Kahe parkimispiirkonna kokkupuutekohtadel hakkavad automaadid väljastama parkimispileteid kahe hinnatariifi alusel. Parkimise tunnihinnad jäävad samaks: A-piirkonnas 1,60, B-piirkonnas 0,64 ja
C-piirkonnas 0,32 eurot. Automaadid võtavad vastu 10-, 20- ja 50-sendiseid ja 1- ja 2-euroseid münte.

Parkimisautomaadid kaovad
• Zeppelini juurest
• Aleksandri tänavalt
• Vanemuise alumisest parklast
• Struve ja Vanemuise tänava nurgalt
• Vallikraavi tänavalt
• Krooksu pubi juurest
• Liivi ja Vallikraavi tänava nurgalt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles