ERMi rändnäitus rändas teisele poole ookeani

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannes Pääsuke 1909. aastal.
Johannes Pääsuke 1909. aastal. Foto: Eesti Rahva Muuseum

Rändnäitus «Johannes Pääsuke. Mees kahe kaameraga» avati Eesti Vabariigi 98. aastapäeva puhul Los Angelese Eesti majas.

Eesti suursaatkond Washingtonis koostöös Eesti Rahva Muuseumiga (ERM) aitasid näitusel jõuda esmalt Ameerika filmiinstituudi galeriisse ja nüüd rõõmustab näitus Ameerika eestlasi Hollywoodi lähedal Eesti majas, vahendas ERMi pressiteade.

Filmimees Johannes Pääsukese fotodega rändnäituse valikus on tema kõige olulisemad seeriad ajavahemikust 1912–1914, mil ta rändas Eestis ringi nii foto- kui ka filmikaameraga. Üheks suuremaks ettevõtmiseks oli Johannes Pääsukese ja tema reisiseltsilise H. Volteri Narvast alanud, edasi Põhja-Eesti rannikule ning seejärel Haapsalu ja Lihula kaudu Muhu- ja Saaremaale kulgenud pildistamisretk 1913. aasta suvel.

Teise mahukama seeria Pääsukese fotopärandist moodustavad Tartu linna vaated 1914. aastast. Pääsuke oli ka kodumaise filmikunsti pioneer. Tema 1912. aasta aprillis Tartus Sergei Utotškini lendamisest tehtud filmivõtteid loetakse Eesti filmi alguseks ja tema 1914. aastal valminud «Karujaht Pärnumaal» kannab Eesti mängufilmi algusaegade kuldklassika auväärset tiitlit.

Näitus «Johannes Pääsuke. Mees kahe kaameraga» ja samanimeline raamat valmisid 2003. aasta kevadel Eesti Rahva Muuseumi ja Tartu kõrgema kunstikooli koostöös. Idee algatasid 2002. aastal, foto- ja filmimehe 110. sünniaastapäeva paiku, filmiajakirjanik Jaak Lõhmus ja ERMi fotokonservaator Jüri Karm, ERMis säilitatavatest ligi 1300st Pääsukese ülesvõttest tegi valiku fotokunstnik Toomas Kalve.

Kuni 127x175 cm suurused pildid, mida võimaldas klaasnegatiivide skannimine, lasevad avastada fotode erakordset detailirikkust, mis pakkuski huvi Ameerika filmiinstituudile.

2003. aastal pälvis näitus peapreemia Eesti muuseumide festivalil Narvas, valik fotodest on rännanud varem ringi Saksamaal, Poolas, Soomes, Prantsusmaal, Ungaris, Kanadas ning jätkas turneed Põhja-Ameerikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles