Lastehoidude konkurents tiheneb

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed.
Lapsed. Foto: Raigo Pajula.

Uusi lastehoide tuleb järjest juurde: hiljuti avati kesklinnas Kaheksajalg, jaanuaris alustab hoid Pauluse kiriku juures, järge ootab veel üks Teguri tänavas. Kas järjest juurde tulevad kohad on aga ka vajalikud?


Tartu Lastehoiuselts plaanib varsti avada uue hoiu Teguri tänavas, seda küll sundolukorda sattudes. Nimelt mahutab uuest aastast nende Õnne tänava lastehoid päästeameti nõuete tõttu vaid kümme last praeguse kahekümne asemel. Seetõttu kolitakse pooled lapsed ära ja laienemiseks võetakse sinna kümme last juurde.

Seltsi juhatuse esinaise Liisa Maasiku sõnul on neil aga juba praegu kohad täis ning veel järjekordki ukse taga. Seda tema arvates mitte hinna, vaid teistes seltsi hoidudes pakutava väga hea kvaliteedi pärast.

«Need, kes on järjekorras, on nende tuttavad, kelle lapsed käivad juba, ja nad tahavad ka, nad kuulevad, et tore on,» rääkis Maasik suust suhu leviva reklaami olulisusest.

Vabu kohti jagub

Viimase suurema hoiuna paar kuud tagasi avatud Kaheksajalal on lapsi aga ikka veel üsna vähe – Tartu lastehoidude infolehe järgi on neil 30 kohast hetkel täidetud vaid seitse. Pauluse lastehoiu kolmes rühmas on sama lehe andmetel end enne avamist kirja pannud praeguseks viis last, vabu kohti on veel 29.

Kauem avatud olnud hoidudes on asi parem, umbes pooled rühmad on pilgeni täis, teistes on 2-3 vaba kohta, halvemal juhul aga ka näiteks kaheksa. Laias laastus on täitmata umbes veerand hoidude pakutud kohtadest.

Tartumaa haridus- ja sotsiaalosakonna peaspetsialist Ene Madissalu, kelle käest käivad läbi kõigi tegevust alustavate lapsehoidude avaldused, rääkis, et uute hoidude avamise tempo raugemist pole näha.

Püsivad turul

Madissalu sõnul pole viimase aasta jooksul ükski hoidudest ka uksi kinni pannud, seega tundub, et vaatamata järjest kasvavale konkurentsile turgu on. Küll on tegevuse lõpetanud mõned lapsehoidjad, kellel on luba hoida kuni viit last kas enda kodus või lapse juures.

Tartu Ärinõuandla vanemkonsultant Merle Laks aga rääkis, et viimasel ajal on tunduvalt vähemaks jäänud neid, kes nõuandlasse lastehoiu avamise plaaniga tulevad. Laksi arvates on Tartus uut lastehoidu juba üsna keeruline teha, sest konkurents on tihe.

Küll aga ei laideta uue hoiu tegemise ideed nõuandlas maha. «Tean lastehoide, kel kohad ikka täidetud ja tegevus käivitunud soovikohaselt. Tugeva tahte korral on kõik võimalik,» arvas Laks.

Lapsed Tartus

• Tartu linnas on 9514 kuni seitsmeaastast last, kes ei käi veel koolis.

• Neist 5164 käib linna lasteaias.

• 287 last käib eralasteaias.

• Hoiukohti on praegu Tartus ja lähiümbruses 386, neist vabad on 92.

• Hoidudele lisaks on ka kutselisi lapsehoidjaid, kes oma või lapse kodus võivad Tartus hoida kuni 88 last.

• Laste kohta käivad andmed on seisuga 30. september 2010.

Allikas: Tartu LV, Lastehoiuselts

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles