Naised tulevad siiski Elite erakliinikusse lapsi ilmale tooma

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Sõritsa oma kliiniku opitoas.
Andrei Sõritsa oma kliiniku opitoas. Foto: Kristjan Teedema

Kuigi eelmise aasta aprillist alates on Tartus tegutsev Elite kliiniku sünnitusosakond pidanud hakkama saama ilma riikliku toeta, sünnib seal endiselt lapsi – Elite kliinik jätkab planeeritud keisrilõigetega.

Elite arendusjuht Kristina Sõritsa vaatas statistikat ja ütles, et eelmisel aastal sündis neil 30 last – sünnitusi oli 29, sest sündisid ka ühed kaksikud.

Kui seda numbrit võrrelda varasemate aastatega, siis 2014. aastal sündis Elites 130 last ning aasta enne seda 129 last. Sünnituste arvu langus on ta sõnul otseselt seotud Eesti Haigekassa otsusega lõpetada sünnitusabi rahastamine erasüsteemis, ja seega ka Elite erakliinikus.

Tagantjärele ei kaeble

Kliiniku juht Andrei Sõritsa lisas, et hoolimata läbirääkimistest peaministri, sotsiaalministri ja Eesti Haigekassaga ning hoolimata ka tema patsientide suurest vastuseisust ja petitsiooni kirjutamisest, on ta vaidluse riigiga kaotanud ning ta ei hakka tagantjärele kaeblema, et ta ikkagi soovib sünnitusteenust pakkuda.

«Aga ma pidasin õigeks Elite statistikat inimestele jagada, sest see on avalik info ning kas see meeldib kellelegi või mitte – inimesed meie juurde millegipärast ikkagi tulevad. Ka tänavu on meie kliinikus ilmavalgust näinud 5 beebit,» rääkis ta, mööndes, et jah – alates 2015. aasta aprillist on kõik Elites sündinud lapsed ilmale tulnud plaanilise keisrilõike teel ning patsiendid on sünnitusega seotud kulud pidanud omast taskust kinni maksma ka siis, kui neil on haigekassa kindlustus.

Kliiniku juht Andrei Sõritsa ei jätnud aga lisamata mõtet, et ta südamest loodab, et ükskord jõuab Eestisse patsientide vaba liikumine ning inimene hakkab ise otsustama, mis haiglasse ja millise arsti juurde ta pöördub ning et haigekassa raha liigub koos patsiendiga, mitte haigekassa ametnike voli järgi. 

«Riiklike haiglate süsteemi korrastamine ei peaks toimuma erasüsteemi hävitamise kaudu,» ütles Sõritsa. «Konkurentsi kaotamine Eesti meditsiinis ei ole patsientide huvides.»

Kui Elite kliiniku eelmise aasta sünnitusstatistikat veel sirvida, siis tulid Kristina Sõritsa sõnul Elitesse sünnitama eelkõige eestlannad vanuses 21 kuni 45 aastat. Sünnitajate keskmiseks vanuseks oli 33,6 aastat ning lisaks eestlastele sünnitas Elites viis venelannat ja üks lätlanna.

«Kui kümme aastat tagasi oli Elite eelkõige kõrgharidusega naiste valik, siis nüüdseks on seegi muutunud – 14 sünnitajat kolmekümnest olid kõrg- või rakendusliku kõrgharidusega, 14 sünnitajat keskeri- ja keskharidusega ning üks sünnitaja põhiharidusega,» rääkis Kristina Sõritsa.

Elite jätkab keisrilõigetega

Lõpuks kinnitas Andrei Sõritsa, et loomulikul teel sünnitusega ei hakka ta enam tegelema, sest selle tagasiorganiseerimine ja erasüsteemis ülevalpidamine oleks väga-väga kallis. Aga kui rääkida plaanilisest tööst, siis nii nagu Elite kliinik töötab väga paljudel muudel erialadel, nii jätkavad nad ka plaaniliste keisrikõigetega.

Keisrilõike näidustusteks on ta sõnul kas varasemad keisrilõiked, tuharseisus laps, platsenta eesasetsus või ka paaniline hirm sünnituse ees. Ilma näidustuse ja otsese vajaduseta keisrilõikeid ei tehta.

Elites teevad keisrilõikeid naistearstid Andrei Sõritsa, Svetlana Räim, Krista Sitska ja Reet Küüts. Keisrilõike hind on 3500 eurot, mis sisaldab kõike, mida ema ja laps kliinikus olles vajavad.

Elite kliinik on sünnitusabiteenust pakkunud 14 aastat. Nende aastate jooksul on seal ilmavalgust näinud üle 1330 lapse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles