Uhked teenetemärgid toodi üle Eesti Tartusse kokku

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esiplaanil Kaitseliidu, Naiskodukaitse, Noorte Kotkaste ja Kodutütarde aumärgid.
Esiplaanil Kaitseliidu, Naiskodukaitse, Noorte Kotkaste ja Kodutütarde aumärgid. Foto: Kristjan Teedema

Pea tuhat erinevat teenetemärki tuuakse täna õhtul rohkem kui kuuks ajaks vaatajate silme ette.

Tartu Linnamuuseumi kell 16 avataval näitusel «Aus ja väärikas» saab tutvuda Eesti riiklike teenetemärkidega, kaitseliidu ja allorganisatsioone aumärkidega, kaitseväe, politsei ja piirivalve ning päästeameti teenetemärkidega aga ka kaitseministeeriumi ja kaitseväe teenete-, teenistus- ja tunnusmärkidega. Välja on pandud ka kiriklikud ja seltside aumärgid ning samuti linnade, valdade au- ja teenetemärgid ning erinevate asutuste ja organisatsioonide tunnustusmärgid.

Lisaks märkidele saab tutvuda veidi lähemalt ka valmistamisprotsessiga. Selleks, et märk saaks ilus ja õige, tuleb enne valmistada matriits, ehk tugevast terasest pressvorm, selle vormi sisse tuleb aga graveerida sobiv kujundus. Vormi tegemine võib olla tihtipeale raskem kui märgitegu ise.

Vabariigi 98. sünnipäevale pühendatud näitust saab 24. veebruaril kella 12–16 külastada tasuta. Teenetemärgid jäävad muuseumisse huvilistele vaatamiseks kuni 31. märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles