Kutsikat ootab ohtlik töö

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna-Eesti pommirühma noorim liige on kaks kuud ja kaks nädalat vana Enomuri Agar Ako ehk sõpradele lihtsalt Ako.

Saksa lambakoera kutsika valis teenistuskoeraks välja ekspert, kes hindas, et Ako on väga mänguhimuline, selgitas tema värske peremees Aivo Piirsoo. Mänguhimulisus tuleb nimelt kasuks, et õpetada teda oma teravat nina kasutama.

Pommikoeri treenitakse oma palli otsima. Palli leidmine ning selle kõrvale vaikselt istuma jäämine tähendab peremehe heakskiitu ja ka mõnusat maiust hamba alla. Mingist hetkest alates kaasatakse õpingutesse ka lõhkeaine ning selle lõhna tundes hakkab koer seda samuti otsima. Õige pommikoer ei hakka lõhkeainet leides aga sellega mängima, vaid jääb vaikselt istuma. Selle treenimine võtabki kauem aega, hinnanguliselt aasta.

Nooruke pommikoer on teenekate vanemate laps. Tema ema on jäljekoerte meister, isa aga Saksamaal lõhkeaine leidmise hinnatud ekspert. Praegu on ta aga nagu kutsikas ikka - närib rihma ja üritab igal võimalusel mängida, saamata aru, et tema küüned ja hambad on juba natuke teravaks muutunud.

Ehkki koer on alles väga noor, on ta juba nädala jagu tööl käinud. Täpselt nagu peremees, hommikul tööle, õhtul koju. Töö juures on pommikoertel spetsiaalne seinaluugiga kabinet, kust nad pääsevad vajadusel ka välja käima. Kõrval puuris ootab väljakutseid juba kogenud pommikoer Pado, kes on samuti Piirsoo hoolealune.

Väljas käimine kuulub Piirsoo sõnul praegu veel õppekavva. Niisamuti ka tähtede õppimine. «Vahest ei saa ta sõnast «ei» lihtsalt veel aru,» selgitas Piirsoo. Vahest jälle saab. «Aga kas see täht on «e» või «i», mille mõistmisega Akol esialgu raskusi esineb, seda me ei tea.»

Koer on kiire ja efektiivne ning käib pommirobotist eespool. Pommirobot saab kahjutuks teha lõhkekehi, mida koer on leidnud. Piiritsoonis töötamiseks on koertele ette nähtud ka eraldusmärkidega vorm.

Ako on käinud vaatlejana juba ka esimesel väljakutsel, kus ta kolleegide sõnul kogus hulga väärtuslikke kogemusi ja kuhu ta jättis maha natuke kollast lund.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles