Tartu Hansakeskuse ette tuleb taksopeatus

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hansakeskuse ees hakkavad linnaliini­busside kõrval peagi ka taksod seisma.
Hansakeskuse ees hakkavad linnaliini­busside kõrval peagi ka taksod seisma. Foto: Sille Annuk

Linnavalitsuse otsusega paigaldatakse paari nädala jooksul Hansakeskuse ette taksopeatuse märk kahele autole, see peaks leevendama taksokohtade puudust kesklinnas.


Hansakeskuse ees olevas bussipeatuses muudetakse liikluskorraldust nii, et teelaiendil asuks lisaks bussipeatusele ka taksopeatus. Liikluskorraldusteenistuse spetsialisti Madis Oona sõnul tegi taksopeatuse rajamise ettepaneku linnale Tartu Hansakeskus OÜ.

Pallase hotelli juhataja Verni Loodmaa aga tunnistas, et algne idee tuli siiski hotellilt. «Ega seal mingit saladust pole, see on ikka klientide mugavuse huvides. Aga kuna kesklinnas on hästi ligipääsetavaid taksopeatusi limiteeritud hulgal, siis parandab see kõikidele linlastele takso kättesaadavust,» ütles Loodmaa.

Kiirustavale inimesele

Kas selles, et linnamajanduskomisjoni juht Loodmaa laseb oma hallatava hotelli ette taksopeatuse teha, võiks olla mingi huvide konflikt? «Oh jätke nüüd, ma ei ole kunagi nii kitsarinnaliselt mõelnud. Linnamajanduskomisjon ei määra linnas taksode peatumiskohti,» vastas Loodmaa.

Uus taksopeatus võiks Oona sõnul olla sobiv koht kesklinna piirkonnas kiirustavatele inimestele. «Näiteks jäite bussist maha ja teil on kiire, siis saate kohe takso võtta,» selgitas Oona Lähim linna maal asuv taksopeatus on paarsada meetrit kesklinna poole, Uueturu tänaval.

Oona kinnitusel ei tohiks uus koht liiga kitsaks jääda, sest ühissõidukite jaoks rajatud teelaiend on 60 meetrit pikk ning see peaks olema piisav, et korraga mahuks peatusesse kaks taksot ja kaks bussi. Taksod hakkavad paiknema teelaiendi alumises osas.

Tipptundidel ebamugav

Oona tunnistas siiski, et teatud olukordades on taksodel peatusest väljuda ebamugav. Eelkõige tipptundide ajal, kui Riia mäest kulgeb alla katkematu sõidukirivi. «Kehtiv liikluseeskiri ütleb, et asulas peab sõidukijuht andma teed tähistatud peatusest väljuvale D-kategooria ühissõidukile, see aga tähendab, et taksodele ei pea teed andma. Nii et takso saab sealt välja ainult viisakuse korras,» lausus Oona.

Seda, et peatuses seisvad taksod võiksid segada lumetõrjet, ei pidanud Oona tõenäoliseks. «Tavaliselt istub taksojuht autos ja saab eest ära sõita ning sellega on probleem lahendatud.»
Tartu linnas on praegu kehtivate sõidukikaartidega taksosid 470. Kesklinna piirkonnas asuvates taksopeatustes on võimalik kliendiootel seista 28 taksol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles