Piltnikud vaatasid jõge konnapilgul

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saarmas sööb jääserval konna.
Saarmas sööb jääserval konna. Foto: Arne Ader

Konnad Emajõe ääres ja mujalgi ei näe looduse talvist ilu. Nad on pugenud mutta. Heal juhul avavad nad oma silmad laiemalt elu vaatama kevadel – kui neil veab ja saarmad neid vahepeal nahka ei pista.


Talve, kevadet, suve ja sügist saab vaadata sama kõrgelt nagu konn, kui panna arvutisse mängima multimeediaprogrammi «Konnapilgul mööda Emajõge» laserketas. Seda oli näha ka esitlusel Tartus keskkonnahariduse keskuse saalis.

Peipsi Koostöö Keskuse eestvedamisel valminud loodusõppevahend koosneb pildiprogrammist ja saatetekstidest, fakte aitab meelde jätta viktoriin. Õige vastuse puhul tuleb pääsukese vidinat, kui aga midagi läheb vastamisel viltu, kostab kõlaritest rukkiräägu rääk-rääk.

Kaks autorit

Multimeediaprogrammi autorid on loodusfotograafidena kuulsust kogunud Arne Ader ja Urmas Tartes. Nende seekordse töö eesmärgiks on olnud aidata eelkõige lastel saada hea ülevaade Emajõe vee- ja luhaelustikust nii koolitundides kui ka looduskeskustes.

«Eri aegadel on Emajõel ja tema luhtadel erinev nägu,» märgivad autorid CD-ümbrisel. «Ühest ja samast Emajõest saab palju põnevam paik, kui taipame teda silmata maa- ja veelähedase konnapilguga.»

Materjali kogusid autorid kaks aastat. Aastaringi jaotasid nad ülevaate saamiseks osadeks: programm algab jääminekuga, kulgeb kevadisest suur­veest südasuveni ning lõpeb pärast sügist lumiselt ja jäiselt.

CD-le jäädvustatud multimeediaprogramm «Konnapilgul mööda Emajõge» saadetakse Ida-Virumaa, Jõgevamaa ja Lõuna-Eesti koolidele, suurematele raamatukogudele ja kõigile loodushariduskeskustele.

Linnu- ja mutukapilgul

Aastal 2005 ilmus Arne Adra koostatud raamatuke «Linnulennul mööda Emajõge», millest hiljem valmis koostöös Rein Kuresooga multimeediaprogramm.

Konnapilgulise lasersõõriku esitlusel rääkis Urmas Tar­tes, et mitme aasta pärast oleks võimalik koostada ka kolmas samalaadne õppevahend. See vaataks elule Emajões, selle peal ja ääres mutukapilgul.

Pilte ja juttu

• Multimeediaprogramm «Konnapilgul mööda Emajõge» (pildil plaadi- kujundus) koosneb pildi-
programmist ja viktoriinist Emajõe ja Emajõe lammi ning sealse elustiku kohta.

• Autorid on Arne Ader ja Urmas Tartes.

• Teksti on lugenud plaadile Riho Västrik.

• Toimetaja Ann Marvet, programmeerija Tarmo Evestus, helilooja Kevin MacLeod, projektijuht Katrin Saart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles