Näitust kureerib kunstiprofessor

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastalõpunäituse kuraator professor Leonhard Lapin selgitas, et ta paigutas Rauno Thomas Mossi autoportree «Mein Kampf» väljapaneku suurima saali keskele, teadmata veel autori autasustamisest Tartu kõige väärikama kunstipreemiaga.
Aastalõpunäituse kuraator professor Leonhard Lapin selgitas, et ta paigutas Rauno Thomas Mossi autoportree «Mein Kampf» väljapaneku suurima saali keskele, teadmata veel autori autasustamisest Tartu kõige väärikama kunstipreemiaga. Foto: Margus Ansu

Tartu kunstnike aastalõpunäitusele saadetud töödest pääseb täna vaatajate ette kolmveerand. Valik on kuraator Leonhard Lapini sõnul tehtud põhimõttel, et igal teosel oleks professionaalsele kunstile vajalik kvaliteet ja ka sõnum.


«Niinimetatud müügisalongide tooted ning sulaselge kitš jäeti välja,» selgitab kuraator. «Kõike sai tehtud parema ekspositsiooni nimel, välditi ka näitusepindade liigset koormamist teostega. Kunstisõber vajab üksikute teoste nautimiseks rohkem õhku.»

Tuhandest näitusele saadetud tööst oli eile pärastlõunaks välja valitud umbes 700. Osa neist on kõige suuremas saalis, mille keskele paigutas kunstiprofessorist kuraator tartlasest kunstniku ja õppejõu Rauno Thomas Mossi kipsist autoportree «Mein Kampf».

Professor Lapin avaldas imestust, et just Moss saab näituse avamisel Tartu väärikaima, Ado Vabbe kunstipreemia, ning kinnitas, et oleks sama teose niikuinii kesksele kohale paigutanud selle esteetilise väärtuse tõttu.

Mitmes saalis

Ühes kõrvalsaalis on abstraktsed teosed ja teises nn kiiksuga tööd. Graafika on omaette alumise korruse väikeses galeriis, monumentaalgalerii võtab aga enda käsutusse professor Lapini silma all installatsiooni ülesseadmiseks kunstirühmitis Duul.

Kuidas tundub tallinlasest kunstiprofessorile Tartu kunstnike näitus võrreldes tallinlastest kunstnike loominguga?

«Eesti kunsti paradigma on viimasel kümnendil sedavõrd muutunud, et me ei saa enam rääkida spetsiifilisest Tartu kunstist,» ütles professor Lapin. «Näitus demonstreerib ikka Eesti kunsti, sest tänapäeval võib Tartust pärit kunstnik mõnda aega elada kus tahes.»

Ta lisas, et interneti abil suhtleb siinne kunstnik kogu maailmaga. «Seda kogeb ka näitusel, kus on küll kohati näha tavapärase Tartu pallasliku kunsti allüüre, ent domineerib ikkagi seesama meile kõigile hingelähedane Eesti kunst, mis on samas ka Euroopa kunst,» ütles kuraator. «Seda näitust võib häbenemata näidata kus tahes Vanal Mandril.»

Teiste tööde hulgas tõstis professor Lapin esile Tõnis Paberiti installatsiooni, millel skulptor kujutab kunagist Tartu sümbolrajatist Kivisilda. Materjaliks on Paberit tarvitanud turbabriketti.

Briketist Kivisild

«Väga vaimukas ja silmapaistev töö, lähenemine Kivisilla motiivile on väga originaalne. Sild hävitati. Brikett põleb ja on hävitatav. Kui kallata süütevedelikuga üle, saaks efektse performance´i, aga ei tahaks,» ütles kuraator. «Selle Kivisilla peaks kunstimuuseum ära ostma.»
Tartu kunstnike aastalõpunäitust saab kunstimajas vaadata 16. jaanuarini.

Mitut liiki kunstitöid

• Tartu kunstnike aastalõpunäitus avatakse täna kell 18 Tartu kunstimajas (Vanemuise 26).

• Näituse kuratoor on professor Leonhard Lapin.

• Väljapanekus on nii maali, skulptuuri, graafikat, fotograafiat, keraamikat, skulptuuri kui ka installatsioon.

• Avamisel annab Tartu linn koostöös Tartu Kultuurkapitaliga üle Ado Vabbe kunstipreemia 20 000 krooni, mille sellel aastal pälvis Rauno Thomas Moss.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles