Tartu plaanib muuta bussiliinivõrku

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Buss.
Buss. Foto: Kristjan Teedema/PM

Tartu linnavalitsus kavandab ühistranspordi ümberkorraldusi, mille ettevalmistamiseks soovitakse appi kutsuda väliseksperdid.

Kuigi esimesed selleteemalised koosolekud on peetud ja küsimust arutatud ka volikogu komisjonis, ei ole Tartu abilinnapea Valvo Semilarski sõnul veel selget visooni, kuidas muuta. «Hetkel ei ole, on andmete kogumise periood,» ütles ta. 

Inimeste sõiduvajaduse analüüsimiseks on tema sõnul kavas appi võtta mobiilpositsioneerimine ja uue elektroonilise piletisüsteemiga kogutud andmed. Viimase puhul tuleb ära oodata aprilli algus, sest siis peaks muutuma bussisõidu registreerimise andmestik täielikuks. Senimaani kehtivad ka paberpiletid.

Semilarski ütles, et muudatusi ei taheta teha pealiskaudse analüüsi alusel, mille tulemusena need toovad vaid segadust. Nõnda on kavas appi kutsuda väliseksperte ja teisalt uuesti üle vaadata ka mõne aasta eest Wuppertali teadlaste koostatud analüüs Tartu bussivõrgu kohta. Sakslaste hinnangul on Tartu liinivõrk liiga keeruline, liine on palju, väljumised aga harvad. 

Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak rääkis, et uus bussihange on kavas välja kuulutada senise liinivõrgu pinnalt kas veebruaris või märtsi alguses. Uue vedajaga sõlmitavas lepingus jätab linn võimaluse selle kehtivuse ajal suurendada tellitavate liinikilomeetrite arvu kuni 20 protsenti või vähendada kuni kümme protsenti.

Linn soovib uue vedaja leida järgmiseks kümneks aastaks, lepinguperiood algaks juulist 2017.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles