Andres Talil valmis selge ja samas sõnulseletamatu näitus

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku, graafilise disaineri ja Eesti kunstiakadeemia professori Andres Tali selja taga on osa tema näitusest «Tantsib».
Kunstniku, graafilise disaineri ja Eesti kunstiakadeemia professori Andres Tali selja taga on osa tema näitusest «Tantsib». Foto: Sille Annuk

Tartu kunstimaja teise korruse kahes kõrvalsaalis mängib seinasuurune video, millest ühes langeb öisele aknale vihmapiisku ja teises keerleb kahe leegitseva südamega märgi vahel paberkotis pea.

Esimese videoga on kaasas Franz Schuberti «Ave Maria», teisega rütmiline sahin. Helid segunevad suurimas saalis, mille seinu katavad fotod mustas mantlis mehest, pead katmas silmaaukudega paberkott. Pildistaja on mehe tabanud justkui mingit rituaalset tantsu keerutamas.

See on ühtekokku Andres Tali isiknäitus «Tantsib», mis avatakse täna kell 18. Selge ja samas sõnulseletamatu väljapanek, mis lummab nagu mõni tavatu film.

Näituse saatesõnades on märgitud, et «Tantsib» (taas)kasutab postmodernismile omaselt kõiki hiljuti 60-aastaseks saanud kunstniku senisest loomingust tuntud võtteid ning märke – eksistentsiaalsus, monokroomsus, romantilisus, graafilisus, traagilisus ...

«Kuigi näitusel esitletav sari on (nagu Tali puhul peaaegu alati) varjamatult autoportreeline, on tema viimaste teoste juures sageli kasutatud kunstilise võttena subjekti näo varjamist või ka vastupidi – tähistamist,» on kirjas näituse saatesõnades.

Täna avatakse Tartu kunstimajas (Vanemuise 26) veel kaks näitust – väikeses saalis digimaalija Kuldar Leemeti «Kuldarpunk» ja monumentaalgaleriis maalikunstnik Kadri Nikopensiuse «Partikkel 5». Kõiki kolme saab vaadata 6. märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles