Laulja koondas oma laulude paremiku noodijoontele

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albumi mõõtu «Noodiraamatus» on lisaks nootidele laulusõnad ning laulja ja laululooja tütre Maarja Mägi fotod.
Albumi mõõtu «Noodiraamatus» on lisaks nootidele laulusõnad ning laulja ja laululooja tütre Maarja Mägi fotod. Foto: Margus Ansu

«Pühendus», «Püha Elmo tuled», «Kaunilt kaua», «Pimedale muusikule», «Liivakell», «Ilus oled, isamaa» ja paljude teiste laulude hulgas ka «Koit» on ilmunud äsja trükises «Noodiraamat».


Suure ja soliidselt paksu raamatu kaane pealt vaatab vastu Tõnis Mägi, kelle kukla taga on enam kui 300 lehekülge täidetud tema loodud viiside ja suuresti ka laulusõnadega.

Tema loomingut on varemgi ilmunud noodis. Näiteks raamatus «Müümata naer» (2006), milles Berk Vaher on kirja pannud Tõnis Mägi ehk Mäksi eluloo. Laulja ja laululooja ise mäletab ka 1970. aastatel ilmunud väikest raamatut «Laulab Tõnis Mägi», milles oli tema laule läbisegi teiste loominguga.

Laulud ja fotod

«Noodiraamatus» on lisaks nootidele ja laulusõnadele fotosid, mille autor on laulja ja laululooja tütar Maarja Mägi. Pildid ja laulud üheskoos paberil on justkui läbilõige Mäksi elu- ja loomeloost. «Kui niimoodi mustvalgel äkki näed neid värsse ja noote koos, siis on hoopis teistsugune tunne, kui nad on plaadil või hõljuvad eetris,» ütles ta.

45 helitööd on järjestanud ja jaganud tsüklitesse Tõnis Mägi ise. Ta on arvamusel, et «Noodiraamat» on eelkõige mõeldud muusika õppijatele või neile, kes on kunagi õppinud muusikat.
Tõnis Mägi loomingu kirjastanud Elmatari juhataja Alo Murutar ütles, et «Noodiraamat» on sarja «Elav eesti muusika» avatakt.

Järgmiseks on oodata Olav Ehala kogumikku. «Kui ta ikka jääb nõusse,» lisas Murutar. «Ja läbirääkimised käivad ka Justamendiga. Kaalumisel on mitu nime, õnneks on Eesti laululoojate poolest rikas.»
Algajaile ja proffidele

Sarja esimese raamatu tarvitajate hulgas näeb kirjastaja nii kitarritinistajaid kui ka koore ja kutselisi muusikuid. «Noodiraamat» on trükitud ja köidetud nõnda, et see ei vaju mängimisel kokku. Lehekülg on nii suur, et õhku nootide ümber on piisavalt palju.

Enamiku lauludest on noodikirja pannud tartlasest muusik Alari Piispea koos oma abikaasa Marielliga, kes on solfedžoõpetaja, ja tütre Liisaga, kes tippis laulutekstid arvutisse.

Raamat
Tõnis Mägi,

«Noodiraamat», Elmatar,
Tartu 2010, 312 lk.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles