Tütretirts ja triibukangad panid Luisa Värgi tegutsema

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtjaks hakanud Luisa Värk äriilma ei pelga. «Kuigi mul on tugev kunstihing, olen realist,» ütleb ta. «Läksin 15-aastaselt kodust ära Tallinna elama ja olen alati enda majandamisega hakkama saanud.»
Ettevõtjaks hakanud Luisa Värk äriilma ei pelga. «Kuigi mul on tugev kunstihing, olen realist,» ütleb ta. «Läksin 15-aastaselt kodust ära Tallinna elama ja olen alati enda majandamisega hakkama saanud.» Foto: Kristjan Teedema

Laulja Luisa Värgist sai hiljuti noor ettevõtja, kelle firma valmistab rahvusmööblit. See ei tähenda, et teistmoodi töö ta lavalt minema viiks. Kes teeb, see jõuab, kinnitab Luisa Värk.


Osaühingu Rahvusdisain tekkimise taga on Miina Rihanna, tuleva aasta 23. veebruaril kaheaastaseks saav Luisa Värgi ja Taavi Rõivase tütar. «Ma ei leidnud lastetuppa selliseid asju, mis oleksid meeldinud,» räägib Luisa Värk oma firma eelloost. «Võtsin siis kätte ja tegin lapsele ise mõned asjad. Need meeldisid kõigile.»

Esimene asi oli Eestis kootud linasest kangast õmmeldud mugav kott-tool. Siis jäid Luisa Värgile silma ilusad rahvusliku triibuga kangad, millest valmisid väiksed tumbad. Nende järel vuristas ta kokku juba suuremad tumbad ja pehme lamamistooli, mis jättis tema kodus diivani pikutajateta.

Ajatud mustrid

Kõiki neid asju vaadates tekkiski oma firma mõte. Selle poolt rääkis mitu asja. «Ühelt poolt saan tänu oma firmale luua töökohti,» märgib Luisa Värk. «Teisalt, inimestele meeldivad rahvusmustrid. Ma ei taha selle firmaga end tõsta, et vaadake, mis Luisa Värk teeb. Tähtis on rahvusmööbel ja meie vanad mustrid. Tähtis on see, et me hoiame neid alles.»

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest (EAS) sai Rahvusdisain ligi 97 000 krooni toetust üsna kallite õmblusmasinate ja tööks vajalike muude seadmete ostmiseks.

«EASi toetus on alustajale suur abi,» kinnitab Värk. «Tartu Ärinõuandla ja EASi konsultandid andsid mulle väga head nõu, nad näitasid kätte kõik vead, mis projektis olid. Omakirjutatud projektiga poleks ma ilmselt toetust saanudki.»

Nüüd on ettevõttel Konguta vallas ruumid ja kolm inimestki ametis-katsetamisel. Praegu teeb Rahvusdisain kodutriibulisi dekoratiivpatju, kott-tumbasid, lastetumbasid, pehmeid lamamistoole ja tahvellaudu, millele võib kriidiga joonistada-kirjutada.

Pestavad tumbad

Tumbade ja lamamistoolide sees pole karkassi, need mööblitükid on täidetud tule- ja veekindlate graanulitega. Väikseid lastetumbasid saab kodus pesumasinas puhtaks pesta.

Et kõik tooted on mõeldud lastele ja peredele, ei näe Luisa Värk mõtet nende hinda väga kalliks ajada. Firma internetipoes maksavad kaks üsna kallist kangast õmmeldud dekoratiivpatja 453 krooni ja 75 senti, neli lastetumbat 688 krooni ja 45 senti, pehme lamamistool 1392 krooni ja 55 senti ning tahvellauast ja neljast tumbast koosnev komplekt 1955 krooni ja 83 senti.

Tallinnas on Rahvusdisaini kaup müügil Lutheri stuudio disainipoes ja suures käsitööpoes Craftcenter.

Praegu on kõik tooted disaininud Luisa Värk, tulevikus tahab ta kaasata noori disainereid. «Kindlasti tuleb firmasse veel investeerida,» ütleb noor ettevõtja tulevikust rääkides. «Kui meil hakkab hästi minema, on vaja juurde palgata ka rõõmsameelseid töötajaid.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles