Purikanuhtlus võtab võimust

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Lumetormile Monika järgnenud pehmem ilm pani majaräästastes jääpurikad vohama ja mõnel Tartu kesklinna majal on purikatõrjet tehtud juba mitu ringi. Lähipäevade kangemad külmakraadid panevad purikatel kasvu seisma.


Raeplatsi endise pangamaja juures korvtõstukit juhtinud ja vahepeal hoiatuslinte kohendanud Jaan Mets firmast Kaubatrans rehmas eile hommikul käega, et väga kiire on ja purikad kasvavad mis mühiseb.

Sellal kui tema paarimees räästast labida ja kirve abil lund ja jääpurikaid alla ajas, rääkis Mets, et see juba teine ring. Purikatõrje hakkas raeplatsil laupäeval, aga need kipuvad kibekiiresti tagasi kasvama.

Toikad vaid hädalahendus

Sealsamas naabruses turritas Tartu kunstimuuseumi pildigalerii räästast terve rida pikki purikaid. Ei nõudnud erilist pingutust, et sellele leheküljele leida kümneid purikate näiteid südalinnast ja kaugemaltki. Üks rikkalikemaid dekoore oli Tartu Ülikooli kunstide osakonna majal Laias tänavas, aga konkurente oli Krooksu vastas Jakobi tänavas või siis Illegaardi kohviku maja kõrgeis räästais.

Katuseid lumest ja jääst puhtaks rookiva firma Terasteenus juhataja Marek Kaljula ütles, et nende töö sai hoo sisse 12. novembril, kui tuli esimene lumi. Võitlus purikatega algas reedel ja siis tuli helistajatele öelda, et kohe ei saa, kuid eile oli vabu aegu lahedamalt.

Odav lõbu firma abil purikate tõrjumine pole, sest väljasõidu miinimumtasu on 500 krooni ja katusemeetri puhastamine maksab 150 krooni. Kui aga töösse läheb kõrge viiekorruseline maja, tuleb tellida suurem tõstuk, vahel võtta ka tänavasulgemisluba.

Toomas Henno Tartu liikluskorraldusteenistusest ütles, et tänavasulgemislubade küsimus on igatalvine ja linn läheneb loominguliselt. Kui olukord on avariiohtlik ja räästast ähvardab midagi kaela kukkuda, tuleb kõnnitee piirata ja lahendusi otsida.

Kui tõstukilt räästa puhastamiseks on vaja sulgeda korraks sõidutee, tuleb linnalt luba võtta; kui tõstuk mahub kõnniteele või sõidutee serva, siis linn luba ei nõua.

Tokkidega kõnniteel liikumise piiramist ametnikud aga taunivad: need on ajutised lahendused ja oht tuleb räästast kõrvaldada. Kui probleem on kestev, tuleks linnaga kooskõlastatult välja panna märk, mis suunab jalakäijad teisele kõnniteepoolele.

Kümned meeldetuletused

Tartu menetlusteenistuse väärteouurija Ülle Neeme ütles, et nende ametkonnale algas purikaprobleem reede õhtul, kui külm järele andis. «Kes laupäeval ajasid purikad maha, ajasid ka eile, ja täna pidi tegema uuesti,» ütles ta eile pärastlõunal.

Ühtki väärteomenetlust ei ole jääpurikate pärast veel alustatud, kuid majaomanikele on probleemist teatamiseks kümneid kõnesid tehtud.

Kui linnakodanikud näevad kusagil räästas ohtlikke jääpurikaid või lumelaamasid, siis kõige kiirem viis majaomanike teavitamiseks on Neeme sõnul helistada Tartu heakorratelefonil 1789. Majaomanikel soovitab ta tutvust teha Tartu kodulehe rubriigiga «Talv Tartus», seal on üles loetud majaomanike kohustused, aga antud ka soovitusi, kust abi leida, kui ise toime ei tule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles