Uued rinnapumbad aitavad lastehaiglas ema ja last

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinute osakonna vanemõde Jana Retpap paneb kokku just pakendist lahti harutatud kõige moodsama põlvkonna elektrilist rinnapumpa ning rõõmustab – selliseid aparaate on nad igatsenud viis aastat.
Vastsündinute osakonna vanemõde Jana Retpap paneb kokku just pakendist lahti harutatud kõige moodsama põlvkonna elektrilist rinnapumpa ning rõõmustab – selliseid aparaate on nad igatsenud viis aastat. Foto: Kristjan Teedema

Lastekliiniku vastsündinute osakonnas on praegu 16 patsienti. On kolmikud, kahed kaksikud, mõned enneaegsed. Suur osa neist lastest on nii tillukesed, et nad ise ei jõua oma ema rinnast piima imeda. Abi on rinnapumbast.

Tartu Ülikooli Kliinikumi lastefondi ja Selveri heategevuskampaania «Koos on kergem» tulemusena on lastekliinikule soetatud viis kõige uuema põlvkonna elektrilist rinnapumpa.

Vastsündinute osakonna vanemõde Jana Retpap selgitas, et elektriline rinnapump ei ole midagi enneolematut, neid on nende osakonnal 16. Suur osa aparaatidest on pärit aga põlvkonnast, millele varuosi enam ei tehta.

Uutel, täna kätte saadud rinnapumpadel on lisavõimalus, mis on väga oluline enneaegsete laste emadele, kuna väikesed vastsündinud ei jõua ise imeda ning ka emadel võtab piima rindadesse tekkimine natuke rohkem aega kui tavaliselt.

Uus tarkvara

Uutesse pumpadesse saab sisestada erilise tarkvaraga kaardi, mis paneb aparaadi tööle viisil, mis matkib lapse imemist – kõigepealt rinda situmuleerides ning alles seejärel piima välja pumbates.

Seni kasutusel olevad pumbad ei stimuleeri rinda, vaid hakkavad piima kohe välja tõmbama, kuid rinnapiima tekkeks ei ole selline reźiim õige.

Jana Retpap lisas, et enneaegsete laste sündide järel juhtub, et laps jääb haiglasse kosuma, aga ema saadetakse juba koju.

On hästi tähtis, et juba haiglas toetataks ema kõiges, mis aitab kaasa ta rinnapiima tekkimisele. Siis on lootust, et ema jätkab ka kodus rindade sõõrutamist ja piima pumpamist.

«Ma usun, et tänu neile uutele aparaatidele suudame me suurendada nende vastsündinud laste osa, kes haiglast koju minnes on rinnapiimatoidul,» ütles ta.

Soojendusmadratsid

3. novembist kuni 4. jaanuarini kogunes Tartu Selverite klientide abiga lastekliinikule toetussummaks 15 600 eurot.

Lisaks rinnapumpadele saab selle raha eest kaks uut soojendusmadratsit, mida samuti vajavad enneaegsed ja haiged vastsündinud.

Ühe madratsi hind on 3500 eurot ning need loodetakse kliinikule üle anda paari kuu jooksul. Viie rinnapumba kogumaksumus oli aga 8600 eurot.

Täna ennelõunal leidis lastekliinikus «Koos on kergem» heategevuskampaania lõpu märgiks aset pidulik sündmus, kus viibisid nii Tartu suuremate Selverite esindajad,  TÜK lastefondi arendusjuht Anniki Inno, lastekliiniku juht Vallo Tillmann ja direktor Marika Kirss ning mitmed õed ja teisedki töötajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles