Monika sundis Tartut alustama lume äravedu

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumekoristus Tartus - minek Raekoja platsi suunas on puhtaks lükatud.
Lumekoristus Tartus - minek Raekoja platsi suunas on puhtaks lükatud. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Täna lõunaks olid kõik Tartu tänavad sahkadega üle käidud ning jätkus bussipeatuste kasimine ja lume äravedu kitsamatelt tänavatelt – masinameestel tööd veel jagub.

«Ei ole väga hullu midagi,» ütles Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak täna lõuna ajal, kui Põhja-Eesti võitles uue suure sajuga, aga Tartu kant nautis rahulikku mõnusat talveilma.

Bussiliiklus oli tagasi graafikus ja reedesest segadusest, kus tervelt kaheksa bussi liinidel nõrkesid ja ülejäänud sõitsid vabagraafiku järgi, oli pilt sootuks erinev. Reedel võis Tartu ühistranspordi toimimisele hindeks panna kolme kahe miinusega, hindas Haak.

Reede hommikupoolikul sedastas Haak, et midagi pole teha. Linn on lumetõrjeks valmis, kui ööpäevaga tuleb alla 10 sentimeetri lund, ööpäevaga tuli aga umbes 25 sentimeetrit. Nii näitasid Tõravere ilmajaama andmed.

Lumevedu algas

Haak ütles, et olukord hakkas normaliseeruma reede lõuna paiku, kui kogu tehnika oli väljas ning peatänavatel tegid sahad viiendat ja kuuendat ringi. Täna tehti juba kõrvaltänavatel kolmandat sahkamisringi, et valle kokku suruda ja tänavaruumi laiendada.

Igal pool sellest ei piisa, lund lihtsalt pole enam kuhugi lükata. Seetõttu on linnapea heakskiidul alanud lume äravedu. Seda on tehtud vanalinna piirkonna tasulise parkimise alalt, aga ka kitsaks jäänud tänavatelt.

Täna pärastlõunaks oli ära veetud umbes 400 kuupmeetrit lund, aga siia pole arvestatud neid sadu kuupmeetreid, mis suurte kopplaaduritega lähematele haljasaladele kuhjati, ütles linnapuhastuse juht Madis Tammeorg.

Haak märkis, et tuleb ka ette vaadata ja mõelda, kuhu järgmiste sadude lumi lükata, sest talv on alles ees. Tõepoolest, kalendri järgi kestab ju alles sügis.

Lumekoristust raskendavad tänavaservas parkivad autod, näiteks laupäeval takistasid need keelumärkidest hoolimata Ülikooli tänaval lumevedu. Masinameestel on sellises olukorras keeruline töötada.

GoBusi dispetšer kinnitas, et tänaseks oli taastunud ka korrapärane bussiliiklus maakonnas: bussid sõitsid kuhu vaja ja õigel ajal. Hommikul päästeti lumest ka buss, mis reedest saadik Elistvere loomapargi juures kinni oli istunud.

Dispetšer nentis, et vähemasti need teed, millel bussiliiklus käib, on korda saanud.

Tavatult palju sademeid

Tartu lennujaama ilmateenistusest öeldi, et läinud nädalalõpul oli tavatult palju sademeid. Detsembri esimese dekaadi norm on 14 millimeetrit, tuli aga 21. Neljapäevast eile lõunani mõõdeti 24 mm sademeid ja lumekihi keskmine paksus on 38 sentimeetrit.

Tõravere ilmajaama meteoroloog Inge Leito ütles, et Tõraveres oli täna lumekihi paksuseks 33 sentimeetrit, lumi vajub kokku ja tiheneb. Reedel põllul mõõdistades oli keskmine paksus 45 sentimeetrit, aga kõik madalamad kraavid ja lohud oli tuisk lund täis vedanud ja neis võis lund olla ka meetri jagu.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles