Ahhaa! Esimesed vigurid juba töötavad

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teaduskeskuse maja tualeti kasutaja saab
 kohe teada, kui palju tal kätepesuks vett kulus.
Teaduskeskuse maja tualeti kasutaja saab kohe teada, kui palju tal kätepesuks vett kulus. Foto: Margus Ansu

Teaduskeskuse Ahhaa lõhnavad, nähtavad ja nähtamatud näitused on Lõunakeskuses läbi. Üllatusi ja avastamisrõõmu pakub Ahhaa kõigile jälle kevadel oma majas, kus iga päev midagi põnevat valmis saab.


Üllatavaid ja muheluse näole toovaid asju on Aura veekeskuse ja Zeppelini kaubanduskeskuse naabrusse kerkinud Ahhaa suures majas aga juba praegugi.

«Palun väga, kaugelt on näha, kas koht on vaba või ei,» tutvustas teaduskeskuse Ahhaa tehnikadirektor Mairo Hirmo külastajate avarat tualetti, mille kabiinide linkidel põlevad kas kutsuvad rohelised või keelavad punased tuled.

Pika kraanikausirivi juures torkab silma, et sinna majja on oodatud nii alla- kui ka ülemeetrimehed, sest kraanikausid on eri kõrgusel. Kolme kraanikausi küljes on ka veemõõtja.
«Meie maja hakkab avastamisrõõmu pakkuma iga nurga peal, ka tualetis,» lubas Ahhaa juhataja Tiiu Sild.

Mõistagi saab puhtusest lugupidav inimene seal teada, kui palju vett tal kätepesuks kulus. Aga see pole veel kõik. Veemõõtjad aitavad välja selgitada, kas kõige kokkuhoidlikum on fotosilma, keeratavate kraanide või hoopis kangiga valamu­segisti.  

Suures ümmarguses näitusesaalis on suur osa seinast valgest betoonist, ka põrand on samasugune. «Valge betooniga nägid selle tegijad kõvasti vaeva,» märkis Tiiu Sild. Teiste ruumide seinad on tavalisest betoonist ja jäävadki selliseks. «Ka arhitektuuris on oma moed ja praegu on tavaline betoon moes,» ütles Mairo Hirmo.

Suures konverentsisaalis jääb silma, et pingiridade vahel kõndides ei tule seal teiste inimeste varvastel tallata, vahekäik on mõnusalt lai. Tükk maad väiksemas teadusteatri saalis ripuvad lava ees juba tulekindlad eesriided.

Ahhaa maja ehitav Nor­de­con Ehitus on töödega lõpusirgel. Nii panigi teaduskeskuse rahvas Lõunakeskuses oma ruumide uksed külastajatele kinni ning pakib asju. Esimesed kaubakoormad on uues majas juba kohal.

Iga päev toob sinna juurde ka uut mööblit ja uuest aastast hakkavad saabuma põnevad uued eksponaadid ilma igast otsast. «Meie maja tuleb segu teadusest ja kunstist,» kinnitas Tiiu Sild. Ahhaa ligi 10 000-ruutmeetrise maja uksed avatakse külastajatele 7. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles