Tartu kunstikoolis käivitus 3D-printer

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuest printerist välja lastud terekäsi.
Uuest printerist välja lastud terekäsi. Foto: Riivo Langovits

Justkui oleks tehniline imeloom ulatanud terekäe. Nii said Tartu kunstikooli õpilased täna katsuda 3D-pildi järgi välja trükitud esemeid.


Järgmisest sügisest alustab kool 3D-oskusinimeste koolitamist. Viimase paarikümne aasta jooksul on kunstniku-kujundaja töövahendid lihtsalt väga palju täienenud, teatas kunstikool.

Kujundajate senini käsitsi tehtud töö tehakse nüüd vastavate kujundusprogrammide abil arvutis valmis ning trükitakse välja väga erinevates printerites. Erialasest arvutikasutusest on saanud üldkunsti baasaine, seda lisaks maalimisele, kompositsioonile, joonistamisele ja vormiõpetusele.

Juurde on tulnud arvukalt spetsiifilisi oskusi, mida tänane kujundaja peab valdama. Kunstioskused on kutseoskused, ilma milleta pole võimalik teatud töid teha ja mida pole võimalik omandada hobi korras.

Euroopa Liidu ja Eesti riigi abiga osteti pisut enam kui kahe miljoni krooni eest koolile kaasaegne sisustus ja tänapäevase kunstniku jaoks asendamatu arvutitehnika.

Uus 3D-printer trükib arvutiprogrammis loodud 3D-kujutise pulbritaolisest materjalist kihthaaval välja. Pulbrikihtide vahele tõmbab printer nagu spaatliga liimikihi.

Valmisdetail jääb pulbri sisse ja see puhastatakse välja spetsiaalses puhastustankis tolmuimejaga. Suruõhusüstlaga eemaldatakse pulbrijäänused ning seejärel immutatakse detail liimiga. Tulemuseks on kivikõva valmisdetail.

Töö on aeganõudev. Näiteks terekäte väljaprintimiseks läks aega 35 minutit ning pärast seda pidid nad tunnikese kuivama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles