Pauluse kogudus jõudis sajanda verstapostini

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

EELK Tartu Pauluse kogudus tähistab 19. detsembril koguduse 100. sünnipäeva piduliku jumalateenistusega.


Jutlustab peapiiskop Andres Põder. Kaasa teenivad koguduse koorid, vahendas koguduse õpetaja Elo Süld.

Nordeconi mullu sügisel alustatud kiriku tiibhoone rekonstrueerimistööd on lõppenud ning see antakse kogudusele sünnipäevakingituseks pidulikult üle.

Renoveeritud tiibhoone esimese korruse ruumides alustab tööd koguduse kantselei ja jätkab tööd OÜ Pauluse Raamatupood. Teisel korrusel on tehniline köök, kaks saali ja abiruumid. Kolmandal korrusel avatakse alates jaanuarist 2011.a. Pauluse kiriku laste päevahoid. Keldrikorrusel jagatakse koostöös Tartu linnavalitsuse sotsiaalabi osakonnaga vältimatut sotsiaalabi isikutele, kellel puudub igasugune sissetulek.

Tartu Pauluse kogudus eraldus suureks paisunud Maarja kogudusest 1910. aastal. Esimese jumalateenistuse pidas 5. septembril 1910 õpetaja Arnold Habicht (1878-1964), kellest sai koguduse esimene õpetaja.

Uus kogudus ühendas seni Maarja kogudusse kuulunud linnaelanikke. Maarja kogudusse jäid maapiirkonna inimesed.

21. detsembril 1911 käis arhitekt Eliel Saarinen Tartus ja vaatas koha üle. 31. mail 1915 pandi kirikule nurgakivi. 1. oktoobril 1917. aastal pühitses praost Greinert kiriku sisse.

Kogudusel on olnud mitmeid katsumuste aastaid. Pauluse kirik hävis teises maailmasõjas 1944. aastal, taastamist alustati 1957.aaastal ning kirik võeti uuesti kasutusele 1966. aastal. Tiibhoone muudeti 1980ndatel aastatel Eesti Spordimuuseumi ruumideks.

Algne kirikusaal on jagatud kaheks osaks: kirikusaaliks ja Eesti Rahva Muuseumi laoks (3/5 kiriku hoonest). 2005.a. detsembris loodi SA Tartu Pauluse Kirik, mille eesmärgiks on taastada Pauluse kirik tema täies mahus ja algses hiilguses.

Tänane EELK Tartu Pauluse kogudus on EELK Tallinna Kaarli ja EELK Jaani koguduse kõrval Eesti suurim ja aktiivsem kogudus, üle 5000 liikmega, liikmeannetajaid on ligi 1700. EELK Tartu Pauluse koguduse õpetajaks praost Joel Luhamets ja abiõpetajaks on Kristjan Luhamets. Koguduses tegutsevad naiskoor, kammerkoor, lastekoor ja noorteansambel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles