Pärandkorteri müük läks Tartule kalliks

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selles majas asunud korterile leidis linn lõpuks ostja.
Selles majas asunud korterile leidis linn lõpuks ostja. Foto: Tartu linnavalitsus

Lõpuks vaid 15 000 krooni eest loodab Tartu maha müüa pärandkorteri Koosal, korteri müümiseks on linn kulutanud märksa rohkem raha.


Seda ühetoalist 42,8-ruutmeetrist korterit on Tartu linn ainuüksi tänavu püüdnud müüa kolmel enampakkumisel, kuid huvilisi ei tulnud. Alghind oli 20 000 krooni, pool läinud aastal enampakkumisel küsitud alghinnast.

Veel enne seda oli linn pannud korteri müüki 80 000-kroonise alghinnaga. Luhtusid ka maakleriks palgatud Pindi Kinnisvara katsed korterile ostja leida.

Korter tuli linnale pärandvarana 2007. aastal, selle omanik oli hukkunud tulekahjus kaks aastat varem. Korter asub 18 korteriga majas ja vajab tulekahju järel remonti. Ametlikult mugavustega korteris toimib vaid veevarustus ja kanalisatsioon.

Viimaks kaks huvilist

Viimane enampakkumine lõppes tulemusteta tänavu 15. novembril. Kaks päeva hiljem sai aga Tartu linn avalduse korteri ostmiseks 15 000 krooniga ning veel kaks päeva hiljem tuli teinegi ostusoov: Larisa Bachevskaja tahtis korterit 13 500 krooni eest.

Selles olukorras otsustas Tartu linnavalitsus kõnealuse Koosa 20–5 korteri maha müüa otsustuskorras ja ikka kõrgemat hinda pakkunud huvilisele.

Tartu linnavarade osakonna juhataja Kunnar Jürgenson nentis, et nüüd loodetav hind kindlasti ei kata korteri müümiseks tehtud kulusid. Kinnisvarafirmadelt on tellitud hindamisi, linnavara müügil kehtivad avalikustamisnõuded kohustavad kuulutama enampakkumisi üleriigilises ajalehes, üks selline kuulutus võib maksta 2000–4000 krooni.

Jürgenson nentis, et pole ka erilist mõtet hoida korterit  linna omandis lootuses, et masu möödub ja hinnad tõusevad. «Korter on Koosal, ei ole just väga perspektiivne piirkond,» lausus ta. «Oleks korter korras ja toimiv, küllap oleks siis hind olnud hoopis teine.»

Linn kaalus veel uue enampakkumise mõttekust, kuid linnavarade osakond jõudis seisukohale, et kahe laekunud avalduse alusel ei ole otstarbekas korraldada uut enampakkumist, sest korteri võõrandamiseks on tema väärtusega võrreldes kulunud juba liiga palju raha. Pealegi pole kindel, et avalduse teinud isikud ilmuvad enampakkumisele.

Linna kohustus

Tartu õigusteenistuse vanemjurist Helle Uusorg ütles, et tal pole statistikat, kui palju täpselt on viimasel aastal Tartule pärandusi tulnud ja kui palju nende väärtus linna varasid kasvatanud. Mitu menetlust on pärandi vastuvõtmiseks küll algatatud.

Uusorg ütles, et ta ei tea ühtki juhust, kus testament oleks linna kasuks tehtud. Linn pärib siis, kui pärijaid ei ole, neid ei õnnestu leida või nad loobuvad pärandist, sest pärandajal oli surma hetkel võlgu rohkem kui vara. Linn pärandi vastuvõtmisest keelduda ei saa ja kui võlgu on rohkem kui vara, tuleb algatada pankrotimenetlus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles