Nuki trikitab ja näitab kihvu

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RMK Elistvere loomapargi uus elanik, metsnugis Nuki, naudib publikut: ta keerab end puuri lae all välkkiirelt kõveraks nagu kreeka e. Hetk hiljem ronib seni määramata sooga tegelane juba oma isikliku kuuse otsas.
RMK Elistvere loomapargi uus elanik, metsnugis Nuki, naudib publikut: ta keerab end puuri lae all välkkiirelt kõveraks nagu kreeka e. Hetk hiljem ronib seni määramata sooga tegelane juba oma isikliku kuuse otsas. Foto: Margus Ansu

Elistvere loomapark täienes tänavu paarikümne elanikuga. Nende hulgas kihutab oma majakeses ringi ka metsnugis Nuki, kelle kõrval mõjub kiireks loomaks peetav jänes teerullina.


«Nuki on vahva tegelane, vallatleb palju,» iseloomustas kevadel Lohusuust leitud ja seni määramata sooga metsnugist RMK Elistvere loomapargi juht Sirje Saul. «Ja kui ära väsib, siis magab nii sügavalt, et äratada pole teda võimalik.»

Vilgas Nuki pani alguses ka loomapargi töötajad jooksma. «Nukile meeldis köit pidi ronida, ta keeras selle endale ümber kõhu ja jäi siis nii rippuma,» rääkis Sirje Saul naerdes. «Külastajad läksid seda nähes ähmi täis. Inimesed jooksid meie juurde abi kutsuma, sest arvasid, et loomake poob end ära.» Selline tants ja trall kestis seni, kuni köis jupi võrra lühemaks kukkus.

Nuki võib külastajaid ka päriselt ehmatada: sõbralikuna tunduv armsalt karvane kiskja lööb oma teravad kihvad kohe sõrme, kui see läbi võrgu toppida.

Vahvaid tegelasi on tänavu loomaparki lisandunud teisigi. Juurde sündis kaks piisonivasikat, kabehirvetall, metskitsetall, kaks väikest tšintšiljat ja kuus metsseapõrsast, kes nüüd elavad talus. Inimesed tõid loomaparki kolm rebasekutsikat, tillukese kähriku ja pesast välja visatud toonekure, kes sügisel minema lendas.

Peale uute tegelaste on loomaparki tekkinud aedikute juurde uued piirded, siia-sinna mõnusad pargipingid ning kadunud on vihmaga ohtlikult libedaks muutunud laudteed. Nende asemele tehakse korralikud kruusateed, mis enne lume tulekut jõuti juba killustikuga katta.

Kevadel antakse teedele viimane lihv ning siis tehakse piknikukoha lähedale ka väike kivisillutisega ala. RMK-l kulub nendeks töödeks veidi enam kui miljon krooni.

RMK Elistvere looduskeskuse juht Elle Mäerand lisas, et tuleval aastal on kavas keskkonnainvesteeringute keskuse toetusega ehitada parki väliklass ning seada selle lähedale üles põnevad õppevahendid. Nende abil, oma käega asju järele katsudes saavad lapsed õpitut kinnistada.

Enne seda palub loomapargi rahvas aga lapsi endale uuel nädalal appi. «Meil tuleb jõulunädal ja on teada, et jõuluvana kaotab meie parki oma kingikoti ära,» ütles Mäerand. «Ootame abilisi, kes selle üles otsivad.» Kui lastel õnnestub kott leida, kuulub selle sisu neile. Raha selle lõbu eest loomapark jõulunädalal kellegi käest ei küsi.

Hea elu võtab une

Karoliina, Elistvere loomapargi 12-aastane karu, jalutab oma lumises aedikus muudkui ringi ja hingab värsket õhku. Talveunest pole jälgegi.

«Kus ta siis magada saaks – päkapikud käivad ringi ja toovad mett,» vabandas karu talveunetuse välja Elistvere loomapargi juht Sirje Saul.

Vahepeal laseb karu küll pikemalt leiba luusse ning pikutab päeva või paar. Aga siis läheb rammestus üle ja Karoliina tatsub jälle ringi, nagu tal talviti kombeks. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles