Aukodanikust ilmus raamat

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saari Tamme esitleb laupäeval kell 11 Tartu raekojas raamatut tunnustatud dirigendist ja linna aukodanikust Vaike Uibopuust. «Vaike Uibopuu: neiulaul ja naistelaul» anti välja aukodaniku juubelisünnipäeva puhul.


Pikka aega on Vaike Uibopuu juhatanud Tartu Ülikooli koore, pannes aluse nende kõrgele kunstilisele tasemele. Raamat keskendubki tema tööle Tartu Ülikooli akadeemilise naiskooriga, mille dirigent ta oli üle 40 aasta, vahendas Tartu linnavalitsuse teade.

Uibopuu enda, tema kolleegide ja lauljate meenutustest saame aimu, kuidas dirigent viib ellu oma taotlusi, kuidas lihvib hääli, kujundab neist koori, valib repertuaari ja loob nootidest muusika, mis läheb südamesse. Põgusamalt tuleb kõne alla koorijuhitegevus Tartu Ülikooli kammerkoori ning Tartu Ülikooli akadeemilise naiskoori vilistlaskoori juures.

Juttu tuleb veel Uibopuust kui solfedžoõpetajast lastemuusikakoolis ja koorijuhtimise õpetajast Heino Elleri muusikakoolis. Temast räägivad nii õpilased kui kolleegid. Liisbet Erepuu kirjutab Vaike Uibopuu dirigenditööst Vanemuises etendunud Veljo Tormise «Naistelauludes».

Raamatu esimene osa räägib Uibopuu kujunemisest muusikuks. Viimases osas jõutakse veidi puudutada tema tegevust Eesti naiskoorilaulu edendajana ning laulupäevade ja laulupidude üldjuhina.

Rohke pildimaterjal Marat Viirese kujunduses ja peatükke sissejuhatavad rahvalaulude tekstid lisavad raamatule värvi. Sisule täienduseks on ingliskeelne resümee ja viis lisa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles