Endine kohvikujuht jäi töötaja surmas lõplikult süüdi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zum Zum pubis juhtus traagiline tööõnnetus 2004. aastal 4. oktoobril.
Zum Zum pubis juhtus traagiline tööõnnetus 2004. aastal 4. oktoobril. Foto: Margus Ansu

Riigikohus ei võtnud menetlusse kohviku ZumZum endise juhi Erliko Parisalu kaitsja kassatsioonikaebust ning jättis jõusse varasema maa- ja ringkonnakohtu otsuse, mis mõistis süüalusele karistuseks tingimisi vangistuse.


Tartu maakohus alustas tänavu jaanuaris uuesti 2004. aasta oktoobris Tartu kohvikus Zum Zum juhtunud traagilise õnnetuse käsitlemist, kuna riigikohus tühistas varasema kohtuotsuse ning suunas kriminaalasja menetlemise tagasi alama astme kohtusse, nõudes kohtuasja läbivaatamist teises kohtukoosseisus.

Eelnevalt mõistis kohus 2008. aasta 20. novembril Parisalu süüdi töötervishoiu ja tööohutuse seaduse nõuete eiramises ning sellega ettevaatamatusest töötajale surma põhjustamises.

Karistuseks määrati Parisalule aastane tingimisi vangistus kolmeaastase katseajaga. Ringkonnakohus jättis maakohtu otsuse mullu 6. märtsil muutmata, kuid riigikohus nõudis uut kohtumenetlust.

Tänavu märtsis mõistis Tartu maakohus Parisalu uuesti süüdi mitmete tööohutusalaste nõuete eiramises ning ettevaatamatusest surma põhjustamises, karistades meest taas tingimisi vangistusega

Parisalu kaitsja, vandeadvokaat Sirje Must, kaebas otsuse uuesti edasi ringkonnakohtusse, taotledes oma kaitsealuse õigeksmõistmist. Oktoobris jättis ringkonnakohus maakohtu otsuse muutmata ning kuna riigikohus uut kassatsioonikaebust menetlusse ei võtnud, jäi maakohtu otsus kehtima.

Kohus karistas Parisalut üheaastase tingimisi vangistusega kolmeaastase katseajaga. Süüdistuse kohaselt ei taganud Erliko Parisalu kohviku töötajatele ohutut tööprotsessi, rakendades neid töötama ohutusnõuetele mittevastava ja kasutamiseks ohtliku, tehniliselt mittekorras kaubaliftiga, jättes nad samas tööohutuse alal juhendamata.

Parisalu ei informeerinud ettevõtte nõukogu vajadusest viia väikekaubalift ohutusnõuetele vastavaks ega organiseerinud ka ise vajalikke remonttöid.

2004. aasta 4. oktoobril asetas üks kohviku töötajatest kaubalifti toidunõusid. Et aga liftil puudusid turvakardin ning hoiatussignaali andmise võimalus, jäi töötaja liikuma hakanud lifti vahele ning suri sündmuskohal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles