Luuletaja viis filmija kodumaad mööda käima

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hando Runnel
Hando Runnel Foto: Pm

Kuidas kujutada enamasti mõtteisse vajunud poeeti, kuidas filmile jäädvustada luuletaja loomingut ning sellega seotud kohti ja inimesi? Ei olnudki väga raske, tunnistab Andres Sööt.


Eesti filmi suurkuju Andres Sööt on loonud dokumentaalfilme enam-vähem sama palju, kui tal on eluaastaid – viimaseid on tal praegu 76. Tema kõige värskem film tuleb vaatajate ette esimest korda Tartus 7. detsembril Athena keskuses.

Esilinastuspaiga valiku Tartus põhjustas filmi «Kodu-käija» peategelase Hando Runneli kodu ja tema algatusel loodud Ilmamaa kirjastuse paiknemine Emajõe Ateenas.

Suvel 2009

Ja kuigi Sööt jäädvustas Runnelit mitmes tema kodulinna paigas ja eriti palju Ilmamaas, viis luuletaja filmimehe ka mujale kodumaad mööda käima.

Nõnda ongi jäädvustunud poeedi ja temaga suhtlejate taustal suvel 2009 mitmed Eesti kultuurilooliselt tähtsad paigad.

Loetelu on õige pikk: Runneli sünnikodu Liutsalus ja mõne algkooliaastaga seotud Orina mõis Järvamaal, Hendrik Adamsoni Mulgimaa, Kolga-Jaani, Liivi muuseum Alatskivil, mitme kultuuritegelase kodu...

«Materjali kogunes nii palju, et ei mahtunud pooleteisetunnisesse filmi ära,» ütles Sööt. «Ja siis me otsustasime nii, et DVD koosneb kahest plaadist, ühel on film ja teise peal on ülejäänud materjal, seda on umbes sama palju kui põhifilmi.»

Kergesti filmitav

Runneliga paljudes kohtades käinud Sööt märkis, et luuletaja ja tema suhtluse filmimine käis kaunis hõlpsalt. «Võiks eeldada, et Runnel ei ole kergesti filmitav inimene, et poeet ja tema looming ei ole kergesti visualiseeritav, aga mina väidan vastupidist,» ütles filmimees.

Filmistuudio F-Seitse produtsendi Reet Sokmani andmetel läheb kaheplaadiline DVD müüki detsembri lõpu poole.

Esilinastus
• Andres Söödi pooleteisetunnine film «Kodukäija» on Hando Runnelist, kelle samanimeline luulekogu ilmus aastal 1978.
• «Kodu-käija» esilinastus on Athena keskuse kinosaalis 7. detsembril kell 17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles