Volinikke hirmutab hanguv istung

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilsel linnavolikogu istungil hääletasid volinikud käega märku andes, esiplaanil Toomas Kapp.
Eilsel linnavolikogu istungil hääletasid volinikud käega märku andes, esiplaanil Toomas Kapp. Foto: Margus Ansu

Arenguhüppeks e-demokraatiasse kuulutatud infosüsteemis Volis õnnestus Palamuse septembri volikogu istung lõpetada alles oktoobri lõpus. Venimise tinginud viga parandati, kuid tõrked jätkuvad.


Regionaalminister kuulutas augustis valminuks viis miljonit krooni maksnud kohalike omavalitsuste infosüsteemi ehk Volise, mis pidi tõotama ladusat paberivaba internetipõhist võimu teostamist kohaliku omavalitsuse tegelastele ja kodanikele. Aga ka hõlpsat kaasalöömist, dokumentide sirvimist, istungite jälgimist ja nende salvestiste vaatamist.

Palamuse volikogu esimees Toomas Tuula tõdes, et seni pole Volis veel ühegi istungi kulgemist hõlbustanud, septembris hangus süsteem ühe pikema arutluse ajal, sest linnuke jäänud valesse kohta.

Käega pole löödud

Kõige ladusamalt läks esimene Volisega istung, kui juures oli Volise projektijuht Henri Pook. Novembris ei hakatud üritamagi, aga päris käega ei ole löödud.

Ka Jõgeva volikogu esimees Meelis Pauklin ütles, et seni pole õnnestunud veel ühtegi istungit Volises lõpuni pidada. On tehnilisi tõrkeid ja kasutamine tahab õppimist.

Sellega oli kursis ka Tartu volikogu esimees Aadu Must (Keskerakond), kui volikogu eestseisus asus eelmisel nädalal arutama Volisele üleminekut. Tartus saab volikogu istungite ülekandeid praegugi veebis jälgida ja sealt leiab ka arutatavaid dokumente, kuid hääletamine käib ikka käetõstmisega. Volise määratute võimalustega võrreldes on see eelmise sajandi lahendus, nagu linnasekretär Jüri Mölder osutas.

Ei ole otstarbekas?

Tartu linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Toomas Kapp juhtis eestseisuse koosolekul tähelepanu sellele, et tuleva aasta linnaeelarves on kavandatud raha Volisega liitumiseks ja volinike koolituseks.

«Toomas Kapp avaldas arvamust, et need kulutused ei ole põhjendatud, kuna Volisega liitumine ei ole otstarbekas,» seisab protokollis.

Eile intervjuus oli Kapp siiski leebem ja ütles, et vajab kaalumist, kas Volise kasutamine toob kokkuhoidu võrreldes praeguse lahendusega, näiteks kas säästu tuleb väiksemast paberdokumentide trükkimise vajadusest. Samas on vaja volinikele soetada sülearvutid – tegelikult on nende rentimiseks hange juba tehtud.

Must meenutas, et Tartu jaoks sai teema alguse rohelistest ja punastest nuppudest ehk soovist seada sisse lihtne ja odav elektrooniline hääletussüsteem, aga siis pakuti avaramaid võimalusi.

«Oleme valvsas käivitamise faasis,» ütles Must Volise kohta. «See tunne kergelt on, et algul kiideti üle ja võib-olla tehti Volise keskkond ka liiga kirev, paljud riistad on igaks juhuks.»

Tema sõnum oli, et Tartu ei pööra veel Volisele selga, aga arutamist see nõuab ja üks arutamiskohti on hiljuti moodustatud volikogu töökorra komisjon.

Henri Pook nentis, et Volise töös on tõesti esinenud probleeme, kuid tegu on uue tarkvaraga, mistõttu vigade leidmine on normaalne ja need parandatakse.

Kavas on veel teha süsteemi töö kohta audit, mis muu hulgas peab selgitama, kuidas süsteem hakkama saab, kui ühtaegu käib paarkümmend volikogu istungit, mille vaatajate arv võib küündida kümne tuhande inimeseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles