Jõuluvanade konverents kasvatab ja lõbustab

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartumaa Jõuluvanade Ühenduse juhatuse liige Astrid Hallik.
Tartumaa Jõuluvanade Ühenduse juhatuse liige Astrid Hallik. Foto: Sille Annuk

Tartusse koguneb laupäeval poolsada täiskasvanud jõuluisikut ja sama palju päkapikulisi. Kuigi neil on jõuluvanade kongressil kavas ajada ka oma asja, ilmutavad nad ennast enamiku ajast avalikkuse ees.


Ülemaalise jõuluvanade konverentsi avaüritus Tartus raeplatsil algab laupäeval kell 16, pool tundi varem aga läheb lahti jõuluvanade, -memmede ja päkapikkude paraadrongkäik Vabaduse silla juurest.

Tartumaa Jõuluvanade Ühenduse juhatuse liige Astrid Hallik selgitas, et jõuluvanad on varem konverentsidele üle maa kogunenud üheksa korda. Ta märkis rõõmuga, et kümnenda kohtumise paigaks on valitud Tartu.

Pärast paraadi järgneva tunni sisse mahub mitu jõuluvanade omavahelist mõõduvõtmist. Samal ajal on suurel veoautol avatud jõuluvana postkontor. «Kirju ja joonistusi ootame kõigilt lastelt,» ütles Hallik. «Kirjutage-joonistage kõik kodus valmis. Jõulumehed võtavad selle tänuga vastu.»

Kell 17 algab raeplatsil jõulu- ja talvelaulude ühisümisemine «Kogupere jõululaul», mille avavad lauluga jõulutaadid. Laulavad ka Kambja laulukoor Läte, väikekoor So-Le-Mi-Jo ja A. Le Coqi kammerkoor, kunstiline juht on Eve Paap.

Pühapäeval kandub jõuluvanade konverents põhiliselt Lõunakeskusesse, kus hommikul kella üheteistkümnest kuni õhtupoolikuni on oodata mitut moodi tegevusi mitmel laval. Kell 12 algab liuväljal jääkeeglimatš, mis viib vastakuti jõuluvanade ja linnaisade võistkonna.

Kümnenda jõuluvanade konverentsi üks korraldajaid Tartumaa Jõuluvanade Ühendus on loodud tänavu kevadel.

«Me asusime koondama ühenduses Tartumaa tublisid jõuluvanasid ja -memmesid, sest tundsime muret, et tihtipeale petetakse inimesi: mõned jõuluvanad käivad hal­­tuuratsemas,» ütles Hallik. «Lastele on oluline juba see, kuidas jõuluvana on riides, rääkimata sellest, mida ta laste ees teeb.»

Jõuluvanade konverentse hakkasid kümme aastat tagasi kokku kutsuma pärnakad Üllar Meriste ja Mart Tõnismäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles