Jäljerada lumel paljastas piiririkkuja

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäljerada lumel. Foto pole uudisega seotud.
Jäljerada lumel. Foto pole uudisega seotud. Foto: Margus Ansu

Venemaalt mööda lund üle riigipiiri Võrumaale saabunud jäljepaari omaniku tuvastamisel tuli politseijõududel tublisti pingutada. Dokumentideta isik tabati paar päeva hiljem Viljandist pisivarguselt.


Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peiteli sõnul viis ebaseaduslikult Eestisse saabunud mehe kiire tabamiseni hea koostöö kohaliku elaniku ning politsei ehk piirivalve-, korrakaitse- ning kodakondsus- ja migratsioonibüroo erinevate ametnike vahel. «Kasvõi ühe lüli puududes oleks võinud juhtum jääda lahenduseta küllaltki pikaks ajaks,» rääkis Peitel.

Piusa kordoni piirivalvurid avastasid 24. novembri öösel kella 0.40 paiku Võrumaal Miikse külas Eesti Vabariigi ja Vene Föderatsiooni ajutisel kontrolljoonel lumelt isiku jäljed, mis suundusid Venemaalt Eestisse.

Jäljed olid selleks ajaks umbes kolm tundi vanad ning piirivalvurid asusid ajutist kontrolljoont ületanud isikut otsima. Töösse kaasati ka piirivalvekoer.

Lumel asunud jälgede järgi tuvastati, et isik oli liikunud Vastseliina surnuaiale ja sealt edasi Tallinna-Tartu-Võru-Luhamaa maanteele Holsta külani, kus jälgederada lõppes.

Hommiku saabudes teatas kohalik elanik piirivalvuritele, et võttis kella 7.30 paiku Räpo küla lähistel sõidukile vene keelt kõneleva asotsiaalse välimusega hääletaja, kes esitles end ebaseaduslikult Eestisse saabunud ukrainlasena.

Et hääletaja väljus autost Väimela ristmikul, püüdsid piirivalvurid selles kandis ka kirjeldatud isikut leida, ent ebaõnnestunult.

26. novembril teatas Viljandi politsei piirivalve juhtimispunktile, et Viljandi linnas peeti kinni vene keelt kõnelev dokumentideta pisivaras, kes väitis end olevat ukrainlane.

Piirivalvurid, politseinikud ja hääletajat transportinud kohalik elanik kõrvutasid omavahel isikukirjeldusi ning selgus, et tegu on sama isikuga, kes ületas ajutist kontrolljoont.

Kuna piiriületajal puudusid isikut tõendavat dokumendid – õigupoolest pole tal neid kunagi olnudki – võeti ühendust kodakondsus- ja migratsioonibüroo migratsioonijärelevalve teenistusega. Halduskohtu otsusel toimetasid Piusa piirivalvurid isiku juba järgmisel päeval Harku väljasaatmiskeskusesse.

Harkus viibib mees ka praegu. Kuna tal ei ole ühtegi dokumenti, võib tema reisidokumentide vormistamine ning loa saamine sõiduks Ukrainasse võtta aega isegi mitu kuud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles