Hea tegu annab uued pillid

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tugikeskuse villakojas toimetasid eile Jana Aim (42, vasakul) ja Veronika Sõstar (22) – inimesed, kes oma elu ilma Tartu Maarja tugikeskuseta ette ei kujuta.
Tugikeskuse villakojas toimetasid eile Jana Aim (42, vasakul) ja Veronika Sõstar (22) – inimesed, kes oma elu ilma Tartu Maarja tugikeskuseta ette ei kujuta. Foto: Margus Ansu

Veronika Sõstar jätab viltimistöö katki ja püüab peas helistikku leida. «Mul oleks kannelt vaja, aga kannel on kodus,» sõnab ta kahetsevalt, kuid järgmisel hetkel juba laulabki.


Pimeda tüdruku Veronika Sõstra hele sopran on ühekorraga õrn ja tugev. Ta hääl heliseb vaikselt, aga ometi jäävad kõik teised kaaslased teda kuulates vait ega lobise omavahel sõnagi. Veronika laulab: «Lenda, lindu...».

See ungari rahvalaul on üks pala neist paljudest, mis tulevad ettekandmisele 4. detsembril Tartu Salemi kiriku heategevuskontserdil «Valgus võidab!».

Peaesinejad on lastekoor Juhhei ja Vanemuise teatri laulja Karmen Puis, aga tugikeskuse noored ise laulavad ka. Kontsert toetabki Tartu Maarja tugikeskust, kus intellekti- ja liitpuudega inimesed saavad aega veeta. Nii nagu 22-aastane Veronika Sõstar ja ta kaaslased, kel eile oli käsil viltimistöö.

Keerukas argipäev

«Täiskasvanud raske ja sügava intellekti- ja liitpuudega inimeste elu kõige keerukam ajajärk algab siis, kui kooliaeg saab läbi ja tuleb otsustada, kuidas edasi. Kõik ei mahu Maarja külla,» kirjeldab tugikeskuse juhataja Helle Känd.

«Kui vanemad eest ära kaovad või kui oma kodu ei olegi, siis ootab niisuguseid inimesi sagedasti hooldekodu. Näiteks Veronika-taolisele muusikaliselt andekale noorele naisele oleks see üsna troostitu väljavaade.»

Veronika Sõstar on sündinud enneaegse ja pimedana ning viidud haiglast otse lastekodusse. Tänu Maarja tugikeskusele, mis on Tartus Lehe tänavale rajanud  iseseisva elu üksuse, on Veronika Sõstral ka päris oma kodu.

Maarja tugikeskuses käivad aga ka niisugused inimesed, kelle lapsepõlve ajal Maarja kooli veel polnudki. «Kõige vanem tugikeskuse «noor» on meil 42-aastane,» ütleb Helle Känd.

Ta märgib veel, et oli väga  üllatunud, kui heategevuskontserdi korraldajad tulid paari kuu eest Tartu Maarja tugikeskusesse uurima, kuidas ja mida seal annaks heategevuse toel teha.

«Jah, Maarja tugikeskuse töö hõlmab suurelt osalt nii kooli- kui lasteaiaealisi lapsi, aga ka täiskasvanud vajavad meid ja just neile teenuste osutamisel jääme teinekord hätta,» sõnab ta.

Uued pillid

Kontserdil kogutava raha eest plaanitakse juurde muretseda naturaalseid pille. «Kõigile inimestele laulmine ei sobi,» sõnab ta. «Aga rütmipillidega annab nii mõndagi ära teha, ja neid napib alati.»

Lastekoori Juhhei dirigent Tähti Lehtsaar ütles, et tegelikult said nemad mõtte pühendada tänavu oma heategevuskontsert Tartu Maarja tugikeskusele ühelt lapsevanemalt, kelle täiskasvanud poeg seal iga päev käib.

Laupäevasel heategevuskontserdil kõlavad jõululaulud ja muud koolilaulikutest pärit kaunid palad.

«Valgus võidab!»

• 4. detsembril kell 16 Salemi kirikus (Kalevi 76) heategevuskontsert Tartu Maarja tugikeskuse toetuseks.

• Esinevad lastekoor Juhhei ja Vanemuise laulja Karmen Puis.

• Avatud käsitööesemete näitusmüük ja kohvik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles