Tantsutuuri korraldab endine hobitantsija

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Kirsipuu ja Ene Tulp näitavad, et ka lumel saab valssi keerutada. Üks neist on füüsilisest isikust ettevõtja ehituse alal, teine kontoritöötaja – täiesti tavalised inimesed.
Jaak Kirsipuu ja Ene Tulp näitavad, et ka lumel saab valssi keerutada. Üks neist on füüsilisest isikust ettevõtja ehituse alal, teine kontoritöötaja – täiesti tavalised inimesed. Foto: Sille Annuk

Jaak Kirsipuu ja Ene Tulp alustasid hobitantsupaarina neli aastat tagasi. Tänavu on nad täiskasvanute C-klassis oma oskustega peaaegu tipus ning võistlustantsijate B-klassis kindlalt sees.


Sel nädalavahetusel Tartus aset leidev hobitantsuvõistlus «Tant­su­tuur 2010» ongi üks niisuguseid kohti, kus igaüks saab näha, mida harrastustantsijad parketil teha suudavad või kui kaugele nad oma oskustega küünivad.

Jaak Kirsipuu ja Ene Tulp alustasid koos võistlemist just esimesel Tantsutuuril ehk 2006. aastal ning on nüüdseks sellest võistlusest juba üle kasvanud.

Ene Tulbist on saanud Tantsutuuri peakorraldaja, kes loodab, et niisugune hobitantsusündmus Tartust tulevikuski kuhugi ei kao.

«Varasemad aastad on Tantsutuuri korraldanud klubi Sinilind. Aga et see on üsna suur ja väsitav ettevõtmine, siis on Sinilind selleks ja järgmiseks aastaks usaldanud korraldamise meie Tango klubile,» selgitab Ene Tulp. «Tahame väga, et kõik laabuks. See on ju Lõuna-Eesti hobitantsijatele ainus kodulähedane võimalus end nii suurel põrandal näidata.»

Ees ootab särav päev

Eelseisvaks võistluseks on end registreerinud 82 tantsupaari, nende seas Läti ja Peterburi paarid.

Võistlejaid hindab seitse kohtunikku, kõik tunnustatud tantsijad ja tantsuõpetajad, kellest tuntuim on Ave Vardja. Päev on täis säravat muusikat ja valgust, lilli ja auhindu ning seda juhib Veiko Ratas.

Ene Tulp ütleb, et Tantsutuur on erinevatele põlvkondadele mõeldud kultuurisündmus; võistlus, millest saavad osa võtta inimesed alates 16. eluaastast ning kus vanuse ülempiiri pole.
Hobitants on viimastel aastatel väga palju poolehoidjaid kogunud.

«Kui mina ja Jaak Kirsipuu neli aastat tagasi koos tantsima hakkasime, korraldati võistlusi veel tagasihoidlikult. Süsteemgi, kuidas punkte koguda ja ühest tasemeklassist edasi järgmisesse liikuda, oli alles poolik,» meenutab Ene Tulp. «Eesti Hobitantsu Liit moodustati ju 2009. aastal.»

Tantsimine on Ene Tulbi sõnul väga sarnane ükskõik mis liiki harrastusspordiga.

«Kui jätkub selliseid võistlusi nagu Tantsutuur, siis on inimestel trennis käimiseks ka piisavalt põhjust. Kokkuvõttes on see elus üks viis end vormis hoida ja oma tervise eest hoolt kanda,» lausub ta. «Tänu sellele, et kohaliku omaalgatuse programm, Eesti Kultuurkapital ja Tartu linn sündmust toetavad, näeb publik Tantsutuuri tasuta ning nii muutub tants tartlastele veelgi lähedasemaks.»

Ene Tulp tunnistab, et ta on tantsuga ka lapsepõlves tegelnud. «Lõpetasin tantsimise 13-aastaselt, õigem oleks öelda, et mu puberteet lõpetas selle,» lausub ta. «Juba paari aasta pärast kahetsesin seda kibedalt.»
Valssigi ei osanud

Jaak Kirsipuu ütleb, et tema alustas tantsimist 26-aastaselt.

«Enne seda ma ei osanud isegi mitte viini valssi tantsida,» meenutab ta. «Tegelikult oli ema see, kes mu tantsukursustele viis ja seal ise mu esimene partner oli.»

Ene Tulp ja Jaak Kirsipuu said tantsupaarina kokku juhuslikult ühiste tuttavate kaudu. «Enamik hobipaare ongi nagu meie, et keegi on lapsepõlves selle ala kõrvale jätnud ning keegi alles suurest peast tantsu üles leidnud,» räägib Ene Tulp.

Ta lisab, et nendega koos alustas 2006. aastal terve punt tõsiseid hobitantsijaid, kes praegugi nädalas neli-viis korda koos trenni teevad ja individuaaltundegi juurde võtavad.

«Samal ajal kui meie alustasid ka näiteks tallinlased Oleg Sadõrev ja Tatjana Krõlova, kes on Eestis väga edukad olnud ning nüüd kevadel seenioride maailma kümne tantsu meistrivõistlustelt 12. koha ära tõid,» ütleb ta. «Nad mõlemad alustasid tantsimist täiskasvanuna.»

Tantsutuur algab 4. detsembril Tartus Turu 8 spordihoones kl 12 standardtantsudega ja kl 16 on kavas ladinaameerika tantsud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles