Tartu Ülikooli rahvusmõtte auhind kuulub Mats Traadile

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikool andis rahvusülikooli 91. aastapäeva aktusel üle rahvusmõtte auhinna kirjanik Mats Traadile.
Tartu Ülikool andis rahvusülikooli 91. aastapäeva aktusel üle rahvusmõtte auhinna kirjanik Mats Traadile. Foto: Sille Annuk

Tänasel rahvusülikooli 91. aastapäeva auks korraldatud aktusel kuulutas Tartu Ülikool välja ka tänavuse rahvusmõtte auhinna laureaadi. Selleks on kirjanik Mats Traat.


Kirjanik Hando Runnel tutvustas laureaati sõnadega «suverään», «hoidmine», «kahi» ja «töö». Veel leidis Runnel, et Traati ei ole Eesti ühiskonnas liiga kiidetud. Ta on õppinud praktilisi asju, ometi kirjutab. Ta hinges on väärtusi, mida võib usaldada. Need ei kõigu.

Eesti kirjanikest on Mats Traadile pühendatud rahvuslikus entsüklopeedias ka vaat et kõige rohkem ruumi, lisas Runnel. Ühtlasi avaldas ta arvamust, et Traat on töömees ja ta loeb need auhinnaks saadud 50 Eesti mõtteloo köidet ka läbi.

Rektor Alar Karis lisas omalt poolt, et rahvusmõtte laureaat on vaaginud palju olemise sihte. Rektor lisas, et žürii oli sel aastal laureaadi valikul väga üksmeelne. «Mats Traat on oma ilukirjandusliku loominguga mõjutanud mitme põlvkonna arusaamist kirjasõna tähtsusest. Ta on nii inimese kui kirjanikuna alati olnud sirgjooneline ja usaldusväärne, seda ka Eesti jaoks väga segastel aegadel. Ta on oma isiku ja kirjutatud sõnaga kujunenud üheks eesti rahvustunde ja üldise kultuuripildi olulisemaks mõjutajaks,» ütles Karis.

Mats Traat ise kinnitas, et tunnustus tuli talle suure üllatusena. Rahvusmõte on tema jaoks vaimse energia tuige, mis määrab teatavad piirjooned ja märgib maha mõtted, mis peaksid tulema enne igat tegu. «Raske on öelda, mis see täpselt on, kuid see on olemas.»

Mats Traat on sündinud 23. novembril 1936 Palupera vallas. Tema sulest on ilmunud ajaloolised maaelu puudutavad teosed nagu «Tants aurukatla ümber», «Karukell, kurvameelsuse rohi» ning «Minge üles mägedele».

Tartu Ülikooli rahvusmõtte auhind anti välja seitsmendat korda. Auhind on mõeldud inimesele, kes on oma loominguga silmapaistvalt edendanud Eesti riiklikku ja rahvuslikku eneseteadvust.

Laureaat saab auhinnaks Ilmamaa kirjastuse «Eesti mõtteloo» sarja 50 köidet ning klaasist taiese. Mullu pälvis auhinna etnoloog ja kultuuriajaloolane Ants Viires.

Ülikooli aastapäevapidustused jätkuvad täna õhtul kell viis algava tõrvikurongkäiguga läbi Tartu kesklinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles