Linnamuuseum lõi nägudemängu

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue mälumängu leiab internetist Tartu Linnamuuseumi kodulehelt aadressil linnamuuseum.tartu.ee. Igaüks saab nüüd kergesti järele proovida, keda ta hunnikusse vajunud portreedelt esimesena ära tunneb ja keda peab mitu korda arvama.
Uue mälumängu leiab internetist Tartu Linnamuuseumi kodulehelt aadressil linnamuuseum.tartu.ee. Igaüks saab nüüd kergesti järele proovida, keda ta hunnikusse vajunud portreedelt esimesena ära tunneb ja keda peab mitu korda arvama. Foto: Internet

Kus saab vaadata praeguse Rootsi kuninga portreed kõrvuti seismas koos Vanemuise priimabaleriini Jelena Poznjaki portreega? Vastus: Tartu Linnamuuseumi äratundmismängus «Tartu mälu».


Varem Tartu Linnamuuseumi seinal asunud uhke pannoo, millel asetsesid neljakümne kahe Tartuga seotud inimese portreed koos ajaloolise fotoga Tartu Kivisillast, on kolinud internetti.

Internetis on inimeste näopildid aga segiläbi ühte hunnikusse pudenenud ning nimed jäänud Kivisilla kohale üksi nägusid taga igatsema.

Õnneks saab näopilte hiirega klõpsates aga sirvida ja neid kas siis paremale või vasakule lohistada.

Kes on kes?

Mäng meelitab inimest proovima, kui paljusid ta sellest valikust ära tunneb. Õnnestumisel avaneb elulugu, täis põnevaid üksikasju.

Nii saab teada, kelle käsul ehitati Tartusse Kivisild või kes tartlastest on patenteerinud õunakujulise liulaua.

Või kelle kohta käib selline legend, et siis, kui Jaani kiriku varemeid taheti õhku lasta, seisis just tema seal ning ütles: «Laske õhku, aga koos minuga!»

Tartu Linnamuuseumi näituste juht Silja Paris selgitas, et too äraarvamismäng seisis linnamuuseumi seinal juba 2001. aastast. Ja spikker «Kes on kes?» asetses selle ees laual. Nüüd on kogu kupatus internetis.

Mängu mõte sündis üheksa aastat tagasi linnamuuseumi inimeste peades, kui nad otsustasid igaüks välja pakkuda kellegi, kel on nende meelest Tartule näo andmisel oma roll.
Ritta sai valitsejaid, poliitikuid, sportlasi, kultuuri- ja teadusinimesi ning ärimehi ehk nii valitsejanna Katariina II kui ka suusataja Kristiina Šmigun-Vähi.

«See on spontaanne galerii inimestest, kelle hulgast ei puudu võtmekujud,» ütles Silja Paris ja meenutas, et tema pakkus välja Villem Ernitsa, aga ka InBoili ehk Andrus Rootsmäe.

Tähelepanuväärne Tartu

«Enne kui selle mängu internetti panime, küsisime praegu elavate inimeste käest ikka üle ka, kas nad soovivad oma näo ja nimega selles mängus osaleda,» märkis Silja Paris.

Muusik InBoil oligi juba ära unustanud, et tema selles mälumängus figureerib, aga muheles mõnusalt, kui seda talle eile sai meelde tuletatud.

«Kuidas seda Tartuga seotud isikute galeriid nüüd kommenteerida, et Tallinn ei solvuks,» otsis ta parajat lauset ja jätkas: «Kui Tallinn on lühiajaliselt tähelepanuväärsete inimeste linn, siis ma arvan, et Tartu on pikaajaliselt tähelepanuväärsete inimeste linn.»

Küsimuse peale, kes talle endale Tartuga seotuist esimesena meelde tuleb, vastas InBoil, et tuleb terve punt, ning kui sealt kahte nimetada, siis esimene on Aleksander Müller ning teine ta enda vanaisa Taavet Rootsmäe.

Tartu mälu pannoo kujundaja oli Michael Walsh, digiteerimise idee ja stsenaariumi looja Pia Hanslep ning programmeerija Priit Paris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles